(ACN/Redacció) La Sindicatura de Greuges de Barcelona obre una actuació d’ofici i demana a l’Ajuntament posposar el nou protocol d’allotjaments d’urgència. És una de les primeres peticions del grup de treball d’experts impulsat per la defensoria, i que planteja retardar la nova normativa anunciada al juny que preveu donar ajudes directes a les famílies afectades perquè busquin elles mateixes una nova llar. Mentre que el consistori defensa que així es fomenta l’autonomia, el síndic apunta que això dificulta l’accés a l’allotjament temporal dels afectats.
Allotjaments allunyats o en males condicions
Per tot plegat, la Sindicatura actua d’ofici per analitzar els criteris i el procés de gestió dels allotjaments temporals d’urgència facilitats pels serveis socials i torna a demanar revisar el model. Argumenta les queixes acumulades d’usuaris que han denunciat que algunes pensions són precàries i de baixa qualitat, que se separa les famílies o se les allunya dels barris d’origen. Algunes entitats i col·lectius d’habitatge també van rebutjar el procediment, perquè diuen que perjudica els afectats.
Aquesta entitat explica que, entre febrer i juny, ha rebut queixes i informacions d’entitats que li permeten concloure que la situació de vulnerabilitat de persones i famílies ateses pels serveis municipals “s’ha agreujat” per la finalització de la seva estada en allotjaments temporals, sense un recurs de sortida i sense que surtin amb recursos propis per trobar alternatives en el mercat privat.
El síndic qüestiona la gestió externalitzada
D’altra banda, l’entitat recorda que el servei de gestió de l’allotjament temporal està externalitzat i, segons la Sindicatura, el darrer contracte es va adjudicar a una empresa orientada al sector turístic. El síndic demana fer un ús “més eficient” dels recursos públics atès l’elevat cost del servei i que es vetlli per garantir unes condicions mínimes.
Segons l’Ajuntament, la despesa destinada als allotjaments temporals no ha fet més que créixer. El 2021 es van destinar 21 milions d’euros. Una partida que el 2022 va arribat als 27 milions d’euros i l’any passat es va enfilar fins als 36 milions d’euros.