Imatges com aquestes fa temps que no es veuen a Barcelona. L'únic mes plujós d'aquest any ha estat l'abril. Però ni això ha salvat els registres del pluviòmetre. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la ciutat està passant per un dels períodes més secs des que es tenen registres. Dels últims 15 mesos, 14 han estat secs i 7, extremament secs. ALEIX SERRA, Unitat de Sistemes d'Observació Meteorològica de Catalunya "És un període que s'allarga des de fa un any i mig, molt sec segons les dades de l'Observatori Fabra, perquè ja el 2015 va ser un any molt sec, va caure la meitat de la precipitació del que és normal. El més sec des de 1878." El 2016 aquesta tendència no s'ha invertit i aquest agost hi ha llocs a Barcelona on no s'ha registrat ni gota. Durant aquest mes només s'han acumulat cinc litres per metre quadrat en alguns barris de la part alta de la ciutat com Vallcarca i els Penitents. Molt poca aigua si tenim present que habitualment a l'agost cauen entre 45 i 50 litres per metre quadrat. Es tracta d'una sequera meteorològica, és a dir, no hi ha sequera hidrològica perquè les reserves d'aigua als embassaments es troben al 63 %. Si estiguessin per sota el 60 sí que s'activarien les mesures preventives per a la població. JUANJO VILLEJAS, cap de la Unitat de Xarxes de Control de l'ACA "Les reserves estan garantides i estem dins l'escenari habitual de l'època estiuenca." El que sí que va associat amb la manca de pluja és l'alt risc d'incendi forestal i també l'empitjorament de la qualitat de l'aire.

Els climatòlegs del SMC confirmen que aquest mes d’agost està sent extremament sec a bona part del litoral català i en especial a Barcelona. Al barri de Vallcarca s’han acumulat poc més de 5 l/m2 però a la majoria de la ciutat la pluja acumulada només és de 1 l/m2 o menys. La mitjana pluviomètrica que es considera normal a l’agost es mouria al voltant dels 45 l/m2, en funció dels barris. Si ens fixem en dades del total de l’estiu, fins aquest 24 d’agost, a Barcelona cal retrocedir fins el 2013 per trobar un estiu tan sec. Per contra, hi ha altres indrets del país on l’estiu pot acabar sent el més sec des de 1994.

Segons dades de l’Observatori Fabra la ratxa seca va començar el 2015, que va ser l’any més sec des que es tenen dades. A més, cal tenir present que dels darrers 16 mesos, set es poden considerar extremament secs segons un estudi fet pel Centre per al Canvi Climàtic i dirigit pel mateix SMC.

L’estudi també conclou que les sequeres extremes han augmentat un 13 % des de la dècada dels 50 i el fet que desencadenaria això és l’augment de la temperatura. Es calcula que a Barcelona hi ha gairebé mig grau més de mitjana que llavors i això facilita l’evaporació i dificulta la formació de núvols i, per tant, de precipitacions.

La situació de sequera actual afecta l’estat dels embassaments de les conques internes de Catalunya que es troben, de mitjana, al 63 % de capacitat. Si durant els propers mesos es manté la tendència seca i les reserves d’aigua baixessin del 60 % de la capacitat dels pantans llavors s’activarien les mesures preventives que preveu l’ens públic.  De moment però, es considera que hi ha sequera pluviomètrica però no hídrica i el principal inconvenient de la manca de pluges és l’alt risc d’incendi forestal que hi ha a molts punts del territori.

 

Un altre inconvenient és l’estat de la qualitat de l’aire. Segons els Departament de Medi Ambient de la Generalitat el pronòstic de qualitat de l’aire per avui i demà és “regular” a quasi totes les comarques.