Durant l’onada de fred del gener passat, la parròquia de Santa Anna va engegar una iniciativa pionera, va obrir les portes a les persones sense sostre perquè hi fessin nit. El projecte va tenir un èxit immediat, i va passar d’acollir les 14 persones inicials a albergar-ne fins a 80. Per sort, ràpidament també va créixer el grup de voluntaris, però ara afirmen que el projecte es va arribar a escapar de les mans. Per això, van prendre la decisió de deixar d’acollir persones a les nits, amb l’ajuda de Càritas Diocesana que va aconseguir trobar una solució per a cadascuna de les persones que estaven passant l’hivern a la parròquia. 

Però després d’engegar el projecte, els seus tres promotors, la religiosa Viqui Molins i els capellans Peio Sánchez i Xavier Morlans, van decidir no abandonar el seu somni de convertir la parròquia en un centre d’acollida. Després de treballar moltes hores, seguint l’exemple del famós pare Ángel a la parròquia de Sant Antón de Madrid, han aconseguit que el projecte madurés i que ara ja sigui una realitat. La parròquia de Santa Anna es convertirà amb un hospital de campanya obert les 24 hores al dia. 

La intenció és convertir-la en una parròquia on es pugui conjugar el culte i l’oració amb l’acollida, l’escolta i fins i tot la cultura. Per això, han dividit l’església en diferents espais. La nau central estarà dedicada a les funcions habituals de les esglésies i on se celebraran les eucaristies o possibles concerts i trobades. En canvi, la capella de la Pietat és el lloc d’acollida,  on es podrà prendre cafè o descansar en unes butaques. L’espai estarà obert qualsevol hora del dia i encara que està pensat especialment per a persones sense sostre, podrà fer-ne ús qualsevol persona que vulgui ser acollidora o acollida.

La parròquia també ha organitzat tres espais més. Un, la sala capitular, que només s’utilitzarà per casos d’emergència o per necessitats d’acollida puntual. La capella del Sant Sepulcre o dels Cristians perseguits, està pensada com un lloc d’escolta, tant pels sacerdots com d’ajuda psicològica. “Un telèfon de l’esperança però en persona” assenyala Viqui Molins. Per últim, la capella de la Verge de Montserrat serà destinada a un lloc d’adoració perpetua, tant personal com comunitària.

El projecte ja compta amb 150 voluntaris que seran els encarregats de garantir l’atenció les 24 hores.  Malgrat tot continuen necessitant gent. Per això fan una crida: tothom qui vulgui participar en el projecte pot enviar un correu electrònic a hospitaldecampanya@gmail.com.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a