Va ser una de les cares més visibles de la lluita per la independència i una gran defensora del sobiranisme. L’Ajuntament ha lliurat a Muriel Casals la Medalla d’Or de la Ciutat a títol pòstum per la defensa de la democràcia i la llibertat des del diàleg. El reconeixement l’han recollit la filla i el net de Casals, que va morir ara fa un any després de ser atropellada per una bicicleta.

Durant l’acte, que s’ha fet al Saló de Cent de l’Ajuntament, la filla de Muriel Casals ha anunciat que donaria la indemnització de l’accident a Òmnium Cultural. Els diners serviran per dotar el premi de comunicació, que portarà el nom de la que va ser presidenta de l’entitat.

Durant l’entrega de la medalla, l’alcaldessa Ada Colau ha recordat Muriel Casals com una persona de “caràcter obert, dialogant i democràtic”.  A l’acte també hi han participat representants del govern català, com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de diverses entitats, com el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart