(Agències / redacció) El Sant Crist de Lepant ha tornat a la Catedral de Barcelona després de gairebé un any en restauració. Coincidint amb la Solemnitat de la Santa Creu, aquest dimecres s’ha presentat la imatge més venerada de Barcelona ja restaurada i amb un aspecte canviat: s’ha descobert el color original de la figura -en molt bon estat- rere una capa de fum, sutge i vernissos del segle XIX i repintades posteriors.

No és del segle XVI, com es pensava fins ara

El conservador de patrimoni de la Catedral de Barcelona, Robert Baró, ha destacat que la troballa és “una sorpresa meravellosa”. Baró ha indicat que els estudis de la peça apunten que podria ser un Crist gòtic del segle XIII, i no del XVI, com es pensava fins ara. Ha explicat que el Crist es va començar a enfosquir els últims 120 anys i que la policromia que han descobert està ben conservada i és de gran qualitat. També ha destacat la dimensió patrimonial cultural i immaterial d’aquesta troballa per la “devoció” popular pel Crist de Lepant.

Mesos de feina per recuperar la peça

Durant els darrers mesos els restauradors han retirat els materials sobreposats, fet que permet que ara es pugui apreciar millor l’expressivitat de la cara i el realisme de les ferides pròpies de la Passió. La conservadora-restauradora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya Esther Gual explica que han analitzat tota la peça: “Hem vist que està format d’una sola peça de pollancre amb la creu de pi i el tronc és buit. Per dins, i amb les policromies, hem descobert que hi ha moltes reparacions, sobretot als braços, que són els que estaven més febles”.

La restauradora Ana Ordóñez ha detallat que han netejat la peça amb goma d’esborrar i aigua destil·lada calenta, materials que han permès “retirar fàcilment” la capa fosca exterior i recuperar la policromia.