L’Ajuntament de Barcelona treballa per iniciar el proper any la rehabilitació del Castell dels Tres Dragons, al Parc de la Ciutadella. Així ho avança ‘La Vanguardia’ i han confirmat a betevé fons municipals. A hores d’ara, s’està treballant en el projecte executiu, que inclou la rehabilitació de les façanes de l’edifici històric. L’actuació té un pressupost de vuit milions d’euros i, un cop comencin les obres, la previsió és que el castell recuperi l’esplendor en un màxim de 20 mesos.
Les obres solucionaran les esquerdes a les façanes i permetran retirar les xarxes de protecció que actualment cobreixen la part superior de l’edifici, on hi ha situades els escuts de ceràmica. També s’hauran de reparar desperfectes a ornaments, finestres i vidres. I, al marge de les reparacions, s’incorporaran elements d‘eficiència energètica.
Pendent la rehabilitació interior
Aquesta serà una primera fase per a la recuperació de l’edifici patrimonial, obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Quedarà pendent rehabilitar-ne l’interior. Primer, però, caldrà acabar de concretar els usos que tindrà el Castell dels Tres Dragons, en un procés que encara és viu. Tot apunta que podria estar relacionat amb el projecte de la Ciutadella del Coneixement.
En aquest sentit, cal recordar que es troba al costat d’altres dos elements recuperats o en procés de fer-ho. Aquest any s’han rehabilitat i han tornat a obrir les portes el Museu Martorell i també l’Hivernacle. I pel que fa a l‘Umbracle, l’Ajuntament també preveu començar-hi obres el 2026. Tot plegat enmig d’una rehabilitació integral que ja ha començat al Parc de la Ciutadella.
De cafè de l’Exposició Universal a equipament
En l’actualitat, el Castell dels Tres Dragons està tancat al públic i funciona com a magatzem i oficines del Museu de Ciències Naturals. Es va construir per ser el cafè restaurant de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. El 1896 va començar a funcionar com a escola de música, uns usos que es van mantenir fins al 1928. Després, el Castell dels Tres Dragons van convertir-se en el Museu de Biologia, el Museu de Zoologia abans d’assumir els usos actuals.