L'any passat a Europa es va duplicar el nombre de sol·licitants d'asil, sobretot provinents de persones que fugien de l'Afganistan, l'Iraq i Síria, i van superar el milió 300.000 peticions. I tot i que Espanya només va rebre l'1 % de totes aquestes sol·licituds, va batre el rècord històric arribant gairebé a les 15.000 sol·licituds d'asil. Tot i així només en va resoldre 3.200, i 992 van ser favorables, mentre que l'any anterior n'havien concedit el doble. ESTEL·LA PAREJA, Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat "Veiem de forma molt alarmant que davant l'augment de sol·licituds de protecció de persones que provenen principament de països en conflicte, l'índex de protecció ha estat mínim. Cau en picat la protecció de persones refugiades." Però aquest any no hi ha dades oficials sobre les sol·licituds que es fan a la província de Barcelona. El Govern espanyol no n'ha facilitat les xifres. Tot i no tenir aquestes dades oficials en aquesta oficina la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat ha notat considerablement com ha augmentat el volum de feina." Reivindiquen que es creïn vies segures per arribar a Europa per evitar les morts, com les prop de 4.000 que es calcula que n'hi va haver l'any passat al Mediterrani, i alerten que cada vegada es busquen rutes més perilloses a causa del blindatge de fronteres que ha fet la Unió Europea.

L’any passat a Europa es va duplicar el nombre de sol·licitants d’asil, sobretot persones que fugien de l’Afganistan, l’Iraq i Síria, i es van superar les 1.300.000 peticions. Només 300.000 es van resoldre favorablement. I tot i que Espanya només va rebre l’1 % de totes aquestes sol·licituds, l’estat va batre el rècord històric i va arribar gairebé a les 15.000 sol·licituds d’asil. Però Espanya només en va resoldre 3.200, de les quals 992 favorablement, mentre que l’any anterior n’havien concedit el doble.

Per primera vegada en 15 anys el govern espanyol no ha facilitat les dades de Catalunya ni de la província de Barcelona. Tot i així, la CCAR calcula, tot i que no són dades oficials, que a la província es van rebre un miler de sol·licituds, mentre que l’any anterior en van ser 640. Dels 9.200 refugiats a camps de Grècia i Itàlia que Espanya es va comprometre a acollir, finalment són 124 les persones que han estat reubicades aquí.

Demandes al proper govern espanyol

Des de la CCAR critiquen que els sol·licitants d’asil de nacionalitats com la ucraïnesa esperen més temps que d’altres per rebre la resolució del seu cas, ja que el govern espanyol allarga el procediment en el temps per si es resol el conflicte al país d’origen.

També alerten que se segueixen practicant les devolucions en calent de les persones que salten la tanca de Ceuta i Melilla. I que segons Frontex, l’agència de fronteres europea, el 80 % dels qui aconsegueixen passar a l’altra banda del mur haurien de tenir reconegut l’estatus de refugiat perquè fugen de conflictes bèl·lics.

La CCAR torna a demanar que es creïn vies segures per arribar a Europa, davant les prop de 4.000 morts que es calcula que hi va haver al Mediterrani l’any passat. Alerten que cada vegada es busquen rutes més perilloses a causa del blindatge de fronteres que ha fet la Unió Europea. 

Comparteix a: