El projecte per construir una residència privada per a gent gran a la finca La Selva, abans coneguda com La Jungla, al barri de la Font d’en Fargues, segueix aturat i en espera que els promotors facin un pas endavant. L’Ajuntament de Barcelona assegura haver contactat amb la propietat del terreny, dues germanes nascudes al barri, per transmetre’ls el neguit veïnal davant la pèrdua patrimonial i d’espai verd que pot suposar l’edificació d’aquest equipament.

Segons ha explicat el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, al darrer Consell de Barri, “les propietàries estan disposades a tenir una trobada amb el veïnat perquè no volen tirar endavant el projecte a desgrat del barri“. Per Rabell, aquesta pot ser una bona oportunitat per explorar les opcions d’integrar alguns elements patrimonials al planejament, així com veure si es podria reservar espai verd per als veïns en una zona oberta o de pas. La reunió per buscar consensos entre ambdues parts està previst que es dugui a terme després de l’estiu.

Projecte suspès

El projecte de la residència encara no ha superat el primer tràmit administratiu. La Comissió de Govern de l’Ajuntament va suspendre l’estiu passat l’aprovació inicial del Pla especial urbanístic d’ordenació volumètrica, a petició de la mateixa empresa promotora Caversa SL. Des d’aleshores, els promotors no han fet cap nova proposta.

L’espai de 13.000 metres quadrats està delimitat pels carrers de l’Arc de Sant Martí, Camil Oliveres i Alt de Pedrell i, segons l’avantprojecte, es preveu edificar-hi un centre residencial per a la tercera edat de luxe. L’equipament tindria capacitat per a 192 persones i es distribuiria en dues edificacions de tres plantes que ocuparien gairebé 9.000 metres quadrats de superfície.

El veïnat s’uneix

Recentment s’ha creat la plataforma Salvem el Patrimoni, Salvem la Selva, impulsada per les associacions de veïns de Joan Maragall i la Font d’en Fargues, així com el Casal Font d’en Fargues i entitats com El Pou o l’AFA de l’Escola Pit-Roig. El seu objectiu és aconseguir que aquest espai verd pugui ser utilitzat pel barri com un refugi climàtic i un centre de vida comunitària. Per això han elaborat un manifest en què demanen a l’Ajuntament que expropiï la finca a través d’una compra o permuta.

La plataforma, a la qual no s’hi ha adherit el col·lectiu de joves que ocupen l’espai des de fa tres anys, reivindica la protecció de la casa de principis del segle XX, així com altres elements patrimonials com els murs, un aqüeducte, una pèrgola i una mina. També demanen que es faci públic un informe amb la catalogació de les desenes d’arbres que hi ha a La Selva.