L’Ajuntament de Barcelona engega un projecte pilot d’estimulació cognitiva per a la gent gran. L’objectiu és millorar la qualitat de vida d’aquestes persones amb la tecnologia immersiva. La proposta intenta imitar una experiència real a través d’un dispositiu que projecta a la paret imatges d’indrets que les usuàries poden reconèixer. Aquestes imatges generen emocions positives en la gent gran, les ajuda a recordar i a relacionar-se.

Un dispositiu de tecnologia immersiva català

Les persones usuàries del Centre de Dia Casa Bloc han estat les primeres a provar el projector de realitat immersiva MK360+ de l’empresa catalana Broomx. El dispositiu permet realitzar teràpies d’estimulació cognitiva, sensorial i física a persones amb demència a través de la realitat immersiva, sense necessitat d’utilitzar ulleres de realitat virtual. En la prova pilot, que ha durat sis mesos, han participat persones d’entre 70 i 90 anys amb patologies diverses com el deteriorament cognitiu de lleu a sever. Les sessions les han guiades la psicòloga del centre i en algunes hi han participat els familiars de les usuàries.

Pantalles tàctils gegants i realitat virtual, apostes de futur de la tecnologia a les aules
Les principals novetats tecnològiques es poden veure al congrés EdTech, amb una trentena d’empreses del sector i més de 800 assistents

La Regidoria de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, assegura que el projecte promou l’envelliment actiu i saludable, basat en la participació de la gent gran. “Treballem per garantir l’autonomia de les persones grans, respectant la seva dignitat i les seves aspiracions i des d’un enfocament basat en els drets humans”, destaca Villanueva. El projecte que s’ha fet en aliança amb Apropa Cultura consta d’intervencions d’entre 45 i 60 minuts de durada en què es combinen activitats immersives i exercici físic.

De la Sagrada Família a La Pedrera

El projector MK360+ transforma qualsevol habitació a través de la projecció d’imatges a parets i sostre. D’aquesta manera es crea una sensació d’immersió visual molt estimulant. Algunes de les projeccions mostren llocs significatius i emblemàtics de Barcelona com el barri de Sant Andreu, la Sagrada Família, La Pedrera, el Palau de la Música i el Parc Güell. Altres imatges proposen situacions més vivencials per a les usuàries: “Hem vist coses precioses i em sento molt feliç d’haver vist el mar, la ciutat de Nova York i el meu poble“, explica Ángela Osuna, una de les usuàries de 99 anys que ha participat en el projecte.

Un projecte que tindrà continuïtat

Aquest projecte s’emmarca en un programa més ampli iniciat el 2020 a les residències municipals i al centre de dia Fort Pienc per millorar les situacions d’aïllament de les persones grans. La prova pilot entrarà ara en fase de valoració i la idea del consistori és que el Projecte d’activitats d’estimulació cognitiva s’afegeixi al catàleg d’activitats municipals que es fan a les residències i centres de dia de la ciutat.

La intenció de l’Ajuntament és afegir l’estimulació cognitiva a les sessions de musicoteràpia, activitats d’apropar els museus de la ciutat als residents i l’activitat de passeig amb bicicletes adaptades, que ja s’ofereixen amb regularitat.