(Redacció/ACN) 5.000 persones han assistit a la manifestació a Barcelona pel Primer de Maig, que ha començat a les 11.30 h a la ronda de Sant Pere amb la plaça d’Urquinaona, i ha anat baixant per la via Laietana. Amb el lema “Omplim els carrers per la plena ocupació, salaris dignes i sostre per a tothom”, els dos sindicats majoritaris han situat la reducció de jornada i la plena ocupació com unes de les reivindicacions principals.

El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha dit que cal assolir la reducció de la jornada laboral i apujar els salaris: “Anem cap a les 37,5 hores, que és una part del camí. Hem d’arribar a una jornada de 32 hores i quatre dies laborables”. Per la seva banda, el líder de CCOO, Javier Pacheco, ha defensat que s’ha de transformar el model davant dels reptes demogràfics actuals, que tendeixen cap a un envelliment de la població. Per això, el secretari general de Comissions Obreres considera que s’ha de canviar la lògica de les cures, que assegura que està submergint la tasca de les dones sense retribució i, per això, ha afirmat: “Cal repartir el temps diferent, començant per reduir la jornada laboral”.

Representants polítics a la manifestació

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i Salvador Illa, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, han participat en la mobilització. També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha sumat a la marxa, juntament amb Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball; Ester Capella, consellera de Territori; el president d’ERC, Oriol Junqueras, i la candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, entre altres figures polítiques.

Ambient festiu i reivindicatiu

La manifestació ha anat acompanyada d’una batucada constant, i enmig d’aquest ambient festiu destacaven, per raons òbvies, els gegants del sindicat juvenil Avalot. Encara no estan batejats però la seva imatge encarna a la perfecció la d’un obrer i la d’una treballadora. La jornada ha permès trobar també alguns incondicionals d’aquestes marxes. És el cas del Tomàs i el Josep que, a principis dels setanta vivien el Primer de maig des de la més absoluta clandestinitat. “No la fèiem caminant, la fèiem corrent sempre amb la policia al darrere“, puntualitza el Tomàs, que s’assabentava de les convocatòries gràcies als sindicats d’esquerra als quals pertanyia. “Era tot molt clandestí, de lluita contra el franquisme”, afegeix el Josep, que en aquella època, assegura, només participaven en aquests actes els més compromesos, mentre la resta de ciutadans miraven cap a una altra banda.

També hi han assistit famílies, com la del Ximo. Equipat amb una “cargo bike” i els seus dos nens, ha aprofitat per fer una mica de pedagogia. “És important sobretot quan tens nens petits d’intentar explicar-los que les lluites són importants, i que els drets s’han de lluitar i no s’han de donar per aconseguits”.

Més convocatòries

Prop d’un miler de persones s’han manifestat en la protesta convocada per la CGT amb el lema “Contra la precarietat laboral, anarcosindicalisme”. Denuncien que la pujada de preus en serveis bàsics com l’habitatge, l’energia o l’alimentació empenyen la ciutadania a “la pobresa i la indigència”. I tot això passa, segons ha lamentat el secretari de Comunicació del sindicat, Pedro Ortiz, mentre bancs, energètiques i grans empreses “no deixen d’enriquir-se”. Ortiz ha afegit que actualment tenir una feina no garanteix tenir mitjans econòmics per viure. Davant d’aquesta situació, el sindicat fa una crida a la ciutadania perquè es rebel·li i lluiti per un repartiment just de la riquesa i unes condicions de treball dignes.

La Intersindical també ha convocat una mobilització, en aquest cas al passeig de Sant Joan amb lavinguda Diagonal. En la protesta s’ha exigit la reducció de la jornada laboral cap a les 32 hores.

Al passeig de Sant Joan també s’hi ha concentrat la Unió Sindical Obrera de Catalunya, la USOC, però per anar cap al Centre Cívic la Sedeta. En aquest cas, les reivindicacions s’han centrat, entre d’altres, a denunciar la baixa qualitat de l’ocupació i reclamar mesures per combatre l’atur entre els més joves.