laboratori VHIO vall hebron
Foto: Hospital Vall Hebron

La Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) està duent a terme un assaig clínic de fase 1, SERONCO-1, que avalua per primera vegada en pacients un compost, anomenat AOP208, que bloqueja una proteïna a la superfície de la cèl·lula mare cancerosa.

El compost s’administra per via oral i va ser dissenyat i desenvolupat, inicialment, per Leukos Biotech basant-se en la investigació realitzada per la Dra. Ruth Risueño des del 2012 a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. Risueño explica: “Volíem trobar una nova forma d’atacar les cèl·lules mare canceroses, ja que són responsables de la iniciació, el manteniment del tumor i l’aparició de recidives, un greu problema especialment en algunes leucèmies”.

Primer pacient tractat al món

El primer pacient del món a rebre aquest fàrmac innovador ho ha fet a través de la unitat d’assajos clínics precoços del VHIO, liderat per la Dra. Irene Braña, oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de tumors de cap i coll del VHIO. “L’assaig representa un pas significatiu cap a la comprensió de la seguretat i la tolerabilitat del fàrmac”, explica Braña. “Tots els fàrmacs que provem en pacients en un assaig clínic han demostrat prèviament eficàcia en models preclínics, però ara hem de demostrar, primer, que és segur en humans i, segon, que aquesta activitat antitumoral es produeix també al pacient”, afegeix.

Tractar la causa de l’arrel de la malaltia

El fàrmac AOP208 bloqueja una conformació particular del receptor de serotonina 1b a la membrana de les cèl·lules mare canceroses que controla vies metabòliques, el bloqueig de les quals pot resultar fonamental per tractar la causa de l’arrel de la malaltia.

L’assaig està dissenyat per buscar la dosi activa i segura del fàrmac i es farà escalant progressivament la dosi en pacients amb diversos tipus de tumors sòlids, inclòs el càncer de mama, vies biliars i pulmó, com a pas previ a proves d’eficàcia a els tumors sòlids més que responen millor i en leucèmia.