Primers canvis per reduir el soroll de bars i pilotades a la plaça de Masadas que des de fa anys ocasionen problemes als veïns d’aquest espai porticat del barri de la Sagrera. Després de mesos de reunions mensuals periòdiques entre l’Ajuntament de Barcelona, comerciants, veïns i restauradors, s’han engegat mesures concretes per millorar la convivència a la zona.
El consistori ha instal·lat un tòtem al mig de la plaça amb recomanacions per als diferents usuaris. S’hi pot llegir que no es poden fer servir pilotes de cuir, però sí demanar-ne en préstec d’escuma als establiments. També que s’ha de respectar l’accés al veïnat als seus habitatges, i cuidar les porxades “com si fossin casa vostra”. Una altra mesura presa és la tanca de la font que hi ha al mig de la plaça per evitar que infants s’hi enfilin i es puguin fer mal amb els brolladors d’aigua.
De cadires metàl·liques a cadires de resina
Una altra modificació recent ha estat el canvi de mobiliari de les terrasses dels locals de restauració. Dels nou bars que hi ha a la plaça, quatre han retirat les cadires que feien servir. Si abans eren metàl·liques, ara són de resina. El Grup Empanat, que hi té tres locals, n’ha renovat, de moment, la meitat, una seixantena. I el bar Sofía ja té les 12 cadires de resina.
Segons els veïns que hi viuen a prop, la percepció de soroll s’ha reduït. “Pels veïns, eliminar un soroll ja és molt, perquè és la suma de tots, només que n’eliminis un es nota molt”, explica en Lluís Biosca, de la plataforma Salvem Plaça Masadas. L’Iñaki González, membre també d’aquesta plataforma, afegeix que ho haurien de fer tots els bars.
Els restauradors també han avançat l’horari de recollir les terrasses durant el cap de setmana. Si bé tenen llicència per tenir obert fins a la una de la matinada, diuen que tots intenten tancar a mitjanit.
Demanen canviar la ubicació de les terrasses i crear un pla d’usos
Els veïns creuen que la prova de foc d’aquestes mesures serà al setembre, quan tornarà l’activitat escolar dels centres educatius de l’entorn. De fet, les AFA de les escoles de l’entorn també participen en aquest pla de treball.
Un altre tema pendent, segons el veïnat, és traslladar les terrasses dels bars fora dels porxos, a l’espai que queda amb els bancs, per reduir la reverberació del soroll. Alguns restauradors hi estarien d’acord, tot i que alerten que potser ocasionaria altres problemes. La plataforma Salvem Plaça Masadas també demana que el sonòmetre es canviï d’ubicació per posar-lo en lloc més representatiu i, segons el consistori, està en estudi. A llarg termini, però, la plataforma creu que les recomanacions del tòtem s’haurien de consolidar i que s’hauria de crear un pla d’usos per a la plaça.
Trasllat del mercat de pagès i millores a les lloses de la plaça
També s’ha decidit traslladar, durant el juliol, el mercat de pagès de la Sagrera. Si des dels inicis se celebrava a la plaça de Masadas, aquest mes es farà a la plaça de l’Assemblea de Catalunya. Els veïns s’havien queixat que els camions feien soroll quan arribaven a les set del matí a descarregar i muntar les parades i, un cop recollit, la plaça quedava tacada i amb rajoles trencades. En aquest sentit, durant la primavera s’ha renovat més de la meitat del paviment central de la plaça de Masadas.
Dimarts a la tarda hi ha una altra reunió de seguiment per valorar els canvis que s’han fet. Mònica Cano, tècnica del districte de Sant Andreu, assegura que és una “plaça viva” i que les accions s’aniran modificant depenent com s’encaixin les mesures fetes. A més, puntualitza que resta pendent treballar amb les AFA de les escoles amb la tornada del curs escolar.