“No gaudeixes de les coses i vols deixar de patir, i com que vols deixar de patir, dius: ‘Em suïcido'”. Amb aquest dur testimoni ha explicat la Carmen com se sent una persona amb depressió i amb pensaments suïcides. Ella ha estat una de les participants de la taula de diàleg titulada “Parlem de depressió”, que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre al Centre Cívic Pati Llimona i en què, a banda de testimonis, també han participat experts de l’àmbit mèdic, de l’educació, de l’Administració i d’entitats especialitzades en salut mental.

La taula, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la productora Broadcaster, pretenia visibilitzar la depressió i que es parli d’aquesta malaltia ja que, segons han coincidit diversos dels participants, parlar-ne és el primer pas en la prevenció. Durant el diàleg també s’ha posat l’èmfasi en la importància de l’educació i les competències emocionals.

La pandèmia fa evidents els problemes de salut mental

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha inaugurat l’acte i ha recordat que en els últims tres anys el diagnòstic de depressió s’ha incrementat en un 27 % a Europa. Tot i això, diversos ponents han recordat que la pandèmia no ha fet incrementar el nombre de problemes de salut mental sinó que els ha fet més visibles.

Segons ha explicat Claudi Camps, director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona i participant de la taula de debat, el confinament va evidenciar algunes vulnerabilitats que tenim com a societat i que ja feia alguns anys que s’estaven començant a manifestar. En aquest sentit, apel·la a la responsabilitat social per revertir-ho: “La perspectiva de salut mental ha d’estar a tot arreu però sobretot hem de generar més comunitat“.

Un documental sobre la depressió

Alguns dels testimonis que han participat en el debat també són els protagonistes de l’audiovisual que s’ha projectat abans d’arrencar la taula de diàleg i que formarà part d’un documental més extens.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a