vacuna verola mico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l’emergència sanitària internacional per la verola del mico, una infecció causada per un virus que provoca erupcions, inflamació dels ganglis limfàtics i febre, que es contagia pel contacte físic. L’alerta de l’OMS arriba d’un gran increment de casos a Àfrica per l’increment de casos. A Catalunya s’han detectat 29 casos des de principis d’any i, per tant, la situació no és alarmant. Tanmateix, Sanitat insta els vacunats amb una dosi completar la immunització amb una segona punxada. Ara mateix, segons el ministeri, la meitat dels qui es van vacunar arran l’inici del brot, l’estiu de 2022, porten només una dosi.

La vacuna contra la verola del mico consta de dues dosis i és la mateixa que per a la verola, ja que són dos virus genèticament similars. Actualment es disposa de dues vacunes del mateix laboratori: Jynneos i Imvanex. T’expliquem on vacunar-se a Barcelona contra la verola del mico i com fer-ho.

On i com demanar la vacuna de la verola del mico

Es pot demanar cita per vacunar-se directament a través de citasalut.gencat.cata l’apartat Cites i consultes – Vacunació. A Barcelona hi trobareu tres punts habilitats:

  • CAP Manso. Al carrer de Manso, 19, 5a planta, els dijous de 12 a 13 h. Cal demanar cita a citasalut.gencat.cat.
  • CAP Casernes. Al carrer de Fernando Pessoa, 47-51, 2a planta, els dimarts de 19 a 20 h. Cal demanar cita a citasalut.gencat.cat.
  • Punt de Vacunació Checkpoint Barcelona. Al carrer del Comte Borrell, 164-166. Cal demanar dia i hora al telèfon 933 182 056 (de dilluns a dijous de 8 a 20 h i els divendres de 8 a 19 h).

Qui es pot vacunar contra la verola del mico?

Els criteris sanitaris per a la vacunació per fer front a la verola del mico són:

  • Tenir més de 18 anys.
  • Tenir relacions sexuals d’alt risc (múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant les relacions sexuals, infeccions de transmissió sexual habituals…) incloses dins de les indicacions profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries.
  • No haver passat la malaltia.
  • No tenir administrada cap vacuna de la verola amb anterioritat.
  • No haver estat contacte estret d’un cas positiu en els 10 dies previs.; si has estat contacte estret, contacta amb el teu professional sanitari.
  • No presentar cap simptomatologia en el moment de la vacunació; si en presentes simptomatologia, contacta amb el teu professional sanitari.