verola mico catalunya casos

(Agències / Redacció) L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l’emergència sanitària internacional per la verola del mico, després que aquest dimarts s’activés en el continent africà davant l’increment de casos. Es tracta d’una infecció causada per un virus que provoca erupcions, inflamació dels ganglis limfàtics i febre. El contagi es produeix pel contacte físic. Segons l’entitat, a Àfrica s’estan registrant brots de verola del mico en diverses variants i països. Concretament, a la República Democràtica del Congo s’han trobat una soca amb “potencial pandèmic”.

Quina és la situació a Catalunya?

A hores d’ara la situació d’aquesta malaltia a Catalunya no és alarmant perquè es fa prevenció i control de la infecció. No obstant això, les autoritats sanitàries insten les persones que s’han posat una primera dosi de la vacuna que completin la immunització amb una segona punxada. L’any 2022, quan es van registrar més de 2.000 casos a Catalunya, es van habilitar punts de vacunació que encara estan actius. Un és al CAP Casernes (cal programar la visita), l’altre al CAP Manso (també cal demanar hora) i alhora hi ha el del Checkpoint de Barcelona trucant al telèfon 93 318 20 56.

Durant el 2024 s’han notificat 29 casos a Catalunya, una tercera part dels que es van registrar, per exemple, el 2023. Segons Salut, la gran majoria de persones contagiades són homes d’entre 20 i 50 anys, nascuts al territori espanyol. Els darrers casos es van detectar entre el 14 i el 20 de juliol.

En l’àmbit estatal, Espanya és el país més afectat d’Europa des que va esclatar el brot de verola del mico l’abril del 2022. Des de llavors s’han notificat més de 8.000 casos en tot l’estat. Ara bé, ara el focus està posat a Suècia, on l’agència de salut pública del país ha detectat el primer cas de la nova variant de la verola del mico fora de l’Àfrica.

El Ministeri de Sanitat es reuneix dilluns

Davant l’anunci de l’OMS, el Ministeri de Sanitat ha decidit reunir-se dilluns amb els seus màxims òrgans tècnics per analitzar quines actuacions han de posar en marxa. Un dia després, és a dir, dimarts, es produirà una altra reunió entre tècnics del Ministeri i de totes les comunitats autònomes per debatre si es modifica alguna de les recomanacions de vigilància o vacunació actualment vigents.