Ara l’aparell està ubicat a l’Hospital Maternoinfantil de Vall d’Hebron, de manera que els nens ja no han d’anar fins a l’Hospital General per fer-se el TAC. Tant com el vestidor i la sala d’espera s’han decorat per fer l’entorn més amable i proper als infants i, fins i tot, l’espai on hi ha la màquina s’ha decorat per representar una nau espacial.
Tot plegat forma part d’un projecte anomenat Imatgina que, a través de l’educació i el joc busca millorar la seguretat i l’experiència dels pacients més petits. Per aconseguir-ho està sent molt útil la nova aplicació ScanKids, que amb paraules senzilles, animacions i jocs ajuda els nens a entendre en què consistirà la prova i perdre-hi la por. L’app s’adreça a pacients d’entre sis i 12 anys i es pot descarregar en català i castellà per a Android i iOS.
D’aquesta manera, el projecte ha permès reduir un 75 % les sedacions als pacients pediàtrics. El director clínic de radiologia i medicina nuclear del Vall d’Hebron, Manel Escobar, remarca que l’aplicació permet “treure l’angoixa al nen d’anar a fer-se una prova que no sap ben bé en què consisteix”. Des del juliol, en aquestes instal·lacions s’ha atès prop de 300 infants. També hi han passat adults, uns pacients que -explica el doctor Escobar- han notat igualment els beneficis d’un entorn més amigable.
Escobar també destaca que és molt important poder reduir la radiació que reben els nens perquè “ells tenen més anys per endavant per acumular radiació i, per tant, per desenvolupar un tumor a causa d’aquesta radiació”. El projecte ha requerit una inversió d’1,2 milions d’euros. L’Institut de Diagnòstic per la Imatge de l’hospital s’ha fet càrrec de la compra de l’aparell, mentre que la Fundació Philips i la Fundació CurArte han assumit la resta de projecte.