El 68 % dels nadons nascuts a Catalunya entre l’abril i el setembre d’aquest any ja estan immunitzats contra la bronquiolitis després que el Departament de Salut iniciés fa tres setmanes, i per segon any consecutiu, la campanya de prevenció contra la infecció. La mesura consisteix en l’administració d’un medicament intravenós que protegeix els infants menors de sis mesos d’una possible infecció pel virus respiratori sincicial (VRS). En aquesta segona campanya Salut ja administrat 15.000 dosis del medicament immunitzador.

Menys hospitalitzacions i ingressos a l’UCI

La campanya pretén evitar el nombre d‘hospitalitzacions per bronquiolitis, que en molts dels casos, acaben a l’UCI per pneumònia. Segons ha explicat al programa betevé directe Montse Martínez Marcos. del Servei de Medicina Preventiva de la Secretaria de Salut Pública. es tracta d’una situació molt traumàtica per a les famílies que el medicament ajuda a evitar. De fet, gràcies a la campanya de l’any passat, segons Martínez Marcos es van poden reduir un 87,8 % les hospitalitzacions per VRS i un 90 % dels ingressos a l’UCI.

No és una vacuna

Des del Servei de Medicina Preventiva de la Secretaria de Salut Pública s’explica que el medicament contra la bronquiolitis és un anticòs monoclonal, un medicament immunitzador i no pas una vacuna. Per això, caldrà observar com evoluciona el virus VRS i els efectes que té en la població per decidir més endavant si es continua administrant el fàrmac a la població que ha acabat de néixer. Montse Martínez Marcos recorda que gràcies a la investigació es creen nous productes que podrien ser més endavant més recomanables que el medicament que s’està administrant ara.

Un virus infantil freqüent només perillós per als nadons

La infecció pel virus respiratori VRS és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de cinc anys. Aquesta infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, pot produir des de quadres de vies respiratòries altes poc greus fins a episodis de bronquiolitis que en un 25 % dels lactants acaben en pneumònies.

Amb freqüència, els infants majors de dos anys ja s’han infectat alguna vegada amb el virus, els quadres d’aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs.