Verdum ha perdut aquest dimarts, 16 de maig, a Ginés Cuesta, als 78 anys. Cuesta ha estat un dels veïns que millor ha capturat l’evolució viscuda des dels anys 60 i els moments més quotidians de racons, gent i costums que ja no existeixen. Va fotografiar una via Favència de fang i desnivells abans de la construcció de la ronda de Dalt; les desaparegudes Cases del Governador i, en especial, ens ha deixat el record en imatges d’un espai de sororitat com era el safareig públic d’aquestes cases diminutes. De fet, dues fotografies seves il·lustren la placa en memòria del safareig.
El fotògraf del moment, d’allò quotidià
L’afició a la fotografia va començar al 1962, quan Ginés Cuesta va comprar una càmera petita, de plàstic, deia. Va coincidir amb l’any de la gran nevada. A partir d’aquí, es va aficionar a fer el que anomenava com a “fotografia al pas”. Improvisada, d’allò que veia i li cridava l’atenció. Ser conegut al barri de tota la vida li va facilitar la feina amb el veïnat que es trobava.
També va sortir a fer fotografies fora de Nou Barris. Per exemple, va capturar l’evolució de les obres del mosaic del pla de l’Ós, a la Rambla; o tota la vida i moviment al port de Barcelona.
Reconeixement i llegat a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris
Tot un llegat, de Verdum però també de les Roquetes i la Prosperitat, que va cedir fa uns anys a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, on va rebre reconeixement. Enguany, a més, és un dels nominats als Premis Nou Barris 2023, que es lliuren just aquest dijous, en el marc de la festa major del districte.
Ha mort als 78 anys després d’una vida ben intensa amb mil oficis, com ara mariner, pintor i manetes, cuiner, guionista, càmera i actor de cinema.