L’Ajuntament de Barcelona ha fet un minut de silenci aquest divendres al migdia a la plaça de Sant Jaume pel feminicidi del Guinardó. A les 12 h l’alcalde, Jaume Collboni, acompanyat d’altres regidors dels grups municipals i membres de la Generalitat, com la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han sortit per condemnar aquesta mort. El consistori tracta aquest cas de violència masclista després que aquest dimecres el Jutjat de Violència sobre la Dona número 4 decretés presó provisional comunicada i sense fiança per a la parella de la víctima.

Tretzena víctima de l’any a Catalunya

Els fets es van produir diumenge passat, quan la dona va morir en precipitar-se des d’un balcó d’un habitatge a l’avinguda de la Mare de Deu de Montserrat amb passeig de Maragall. Segons dades de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, és la tretzena víctima de víctima masclista l’any a Catalunya (vuit dones i cinc infants).

L’Ajuntament també ha activat el protocol de dol per treballar coordinadament amb institucions i entitats cada cas que es produeixi a la ciutat.

Barcelona minut silenci feminicidi Guinardó

La regidora de Feminismes, Raquel Gil, ha reiterat la condemna d’aquest feminicidi. “Totes les vegades fa molt de mal i és una situació és molt dura”, ha reconegut. La regidora ha lamentat que aquestes morts són “la punta de l’iceberg de la violència que viuen les veïnes de forma directa i indirecta”.

Gil ha assegurat que l’Ajuntament està al costat de la família, amics i veïnat de la víctima. També ha expressat la ferma voluntat de continuar treballant en la prevenció i la denúncia. “No podem normalitzar aquesta violència masclista”, ha sentenciat.

143 feminicidis des del 2012 a Catalunya

Des del 2012 —any en què es van començar a registrar dades—, hi ha hagut 143 morts per violència masclista a Catalunya, de les quals set són d’infants menors d’edat. El nombre de fills que han quedat orfes per aquesta xacra és de vuit aquest 2024 i de 100 en la darrera dècada. Dels cinc infants morts aquest any, dos van ser assassinats per violència masclista juntament amb la mare i tres van estar vinculats amb finalitat de violència vicària.

Davant qualsevol indici o situació de violència masclista hi ha el telèfon 900 900 120, una línia gratuïta, confidencial, que no deixa rastre i que opera 24 hores al dia en múltiples idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats.

Les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista també poden adreçar-se als serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i, en cas d’emergència davant d’una agressió, trucar al 112.