Els agents han estat destinats a Catalunya des del mes de setembre en el marc de l’operació Copèrnic

, que es va posar en marxa les setmanes prèvies al referèndum de l’1 d’octubre. El que havia de ser un desplaçament puntual s’ha anat allargant, ja que el Ministeri de l’Interior ha prorrogat l’estada dels agents diverses vegades.

El passat 16 de novembre, després de 57 dies, ja va marxar del port el Moby Dada, molt criticat pels sindicats per les condicions en què hi convivien policies nacionals i guàrdies civils, i també famós per la decoració a l’exterior de la nau, amb dibuixos del Piuet i altres personatges de la Warner Bros. Això va generar moltes bromes a les xarxes, tantes que fins i tot va haver-hi un moment que els dibuixos es van cobrir amb unes grans lones. Però, el cobriment dels dibuixos encara va generar més bromes i es va fer tan popular que l’etiqueta de Twitter #FreePiolin es va convertir en tendència a l’estat. A part, els agents van queixar-se que les lones els tapaven la llum natural. Per això poques hores després es van acabar retirant les lones.

El Moby Dada, finalment, va ser substituït per l’Azzurra al novembre, que fins aquell moment havia estat atracat al Port de Tarragona. D’aquesta manera,  els dos vaixells que salparan del port seran el Rhapsody i l’Azurra. El Ministeri de l’Interior també ha ordenat marxar als agents que s’allotjaven en hotels i dependències militars.

En total, els vaixells hauran estat atracats al port més de tres mesos i durant aquest temps han estat objecte de força polèmiques. Els estibadors no van veure amb bons ulls l’arribada dels efectius policials, i van boicotejar la seva presència al Port de Barcelona. La polèmica més recent han estat les queixes pel menú que es va servir la nit de Nadal. Un enrenou que ha provocat que el Ministeri de l’Interior hagi obert una investigació sobre aquell sopar.

El cost de l’operació també ha estat objecte de controvèrsia. Es desconeix la xifra real, però alguns mitjans apuntaven que el dispositiu policial fins al 5 d’octubre havia costat més de 31 milions d’euros, cosa que fa pensar que el cost final pot haver-se disparat. El Govern espanyol, de fet, va declarar secret d’estat el desplegament policial, cosa que ha impossibilitat saber-ne els detalls. Però el que sí que s’ha publicat és que mantenir llogats els dos vaixells de Barcelona i el tercer de Tarragona costava 300.000 euros diaris.

Aquest dimarts, Carles Mundó s’ha preguntat el cost final de l’operació Copèrnic.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a