Un estudi de l’Institut de Salut Global suggereix nous patrons sobre la relació entre l’hora dels menjars i el pes corporal. Camille Lassale, una de les autores de l’estudi, ha explicat al betevé directe algunes de les conclusions. Segons la investigadora, “allargar el dejuni nocturn pot ajudar a tenir un pes corporal més saludable, però és important esmorzar al matí”. Lassale aconsella que “el millor dejuni s’ha de fer entre les vuit del vespre i les vuit del matí, és a dir, sopar d’hora i esmorzar d’hora per tenir un dejuni suficient de 12 hores“.

La investigació ha comptat amb la participació de més de 7.000 persones voluntàries d’entre 40 i 65 anys. El 2023, transcorreguts cinc anys de l’inici del projecte, més de 3.000 participants van realitzar una visita de seguiment a l’equip investigador, en la qual se’ls van tornar a registrar les mesures i a plantejar un nou qüestionari. La investigadora destaca les dades d’un petit grup d’homes “que se saltaven l’esmorzar i el primer àpat el feien a les dues de la tarda, mentre que sopaven a les nou del vespre. Feien un dejuni de 17 hores“. L’estudi va comprovar que aquests homes que practicaven aquest dejuni llarg “tenien un pes corporal menys saludable que els altres i, per tant, aquest dejuni no els era beneficiós”.

5 mites alimentacio

El concepte de crononutrició

L’estudi de l’ISGlobal s’emmarca dins d’un camp de recerca incipient conegut com a crononutrició. Camille Lassale explica que aquest nou concepte consisteix a “integrar les hores dels dinars en la investigació, no només enfocar-se en la qualitat de la dieta, en el que mengem, sinó també en quines hores del dia fem els àpats”.