Es considera maltractament un ventall molt ampli d'accions que van des de tractar els avis com si fossin nens o privar-los de la seva autonomia quan encara no l'han perduda, per exemple, posar-los bolquers si encara no en necessiten. L'any passat es van rebre 1.100 denúncies per maltractament, però la majoria de casos no surten a la llum. El protocol presentat des del Departament de Benestar Social i Família vol, per sobre de tot, fer visible aquesta realitat. JOSEP LLUÍS CLERIES, conseller de Benestar Social i Família "El què volem és obrir un camí en la pressa de consciència d'un fenomen que existeix, que hi és i que hi hem de donar resposta i, a més a més, avui el què volem fer és trencar el silenci perquè és el principal còmplice del maltractament." Un 6% de la gent gran, segon l'OMS, es troba en una situació de risc de maltractament en l'àmbit domèstic. Una xifra que s'incrementa i arriba al 10% per a als ancians que viuen en residències o centres de dia. El protocol, presentat avui, preveu un pla de formació per als professionals dels serveis socials i pla de comunicació per sensibilitzar la població i animar-la a denunciar tant si viu la situació en primera persona com si en coneix algun cas.

El Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans vol ser una eina per als professionals dels serveis socials i donar-los pautes per a l’avaluació i l’actuació en aquests casos. A més, el departament que encapçala Josep Lluís Cleries impulsarà un pla de formació per a aquests professionals.

El text defineix els maltractaments com “tot acte o omissió sofert per una persona gran que vulneri la integritat física, psíquica, sexual o econòmica, el principi d’autonomia o un dret fonamental de l’individu que percep o constata objectivament amb independència de la intencionalitat i del medi on té lloc: família, comunitat o institucions.” A partir d’aquí, s’estableixen els següents tipus de maltractaments: físic, psicològic o emocional, sexual, econòmic, negligència, abandó o vulneració dels drets. El protocol també proposa qüestionaris per diagnosticar si una persona ha estat víctima de maltractaments. També s’hi descriuen situacions de risc: dependència física, aïllament social o demència.

L’objectiu del protocol és que la societat prengui consciència dels maltractaments a persones grans i així trencar el silenci sobre aquesta matèria, de la qual es parla des de fa poc. El Departament de Benestar Social i Família vol fer-ne difusió i per això s’editaran 2.000 llibrets amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa.