MURIEL CASALS, plataforma Som Escola "Aquí hi ha legitimitat democràtica, la normalitat, la naturalitat versus la voluntat d'anul·lar una llengua. I tocar la incorporació a la parla dels nens és tocar molt. I això és lo que no volem que passi."

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha fet una crida al govern i la societat civil catalans a no acatar la sentència i continuar amb el sistema actual, que ha demostrat el seu èxit i està avalat per la llei.

La portaveu de la Plataforma per la Llengua, Teresa Casals, ha insistit que la situació “és molt més greu que en altres ocasions”, ja que la sentència vol esquerdar el model d’escola i fins i tot de societat, d’acord amb una suposada voluntat de malmetre les llengües de cada territori. Casals ha destacat que, si bé les sentències anteriors similars es referien només a casos particulars que responien a demandes d’una o dues famílies, la d’aquest dimarts apunta al sistema general dels tres als sis anys.

Entre les accions a seguir, Som Escola ha avançat que abans de l’estiu presentarà una moció al Parlament perquè els partits s’hi pronunciïn amb claredat, demanaran una reunió amb el ministre d’Educació i prepararan una nova jornada de defensa del català a les escoles el proper mes de setembre.

L’organització Som Escola estudia recórrer l’última sentència del Suprem

Miquel Àngel Essomba, el portaveu de Som Escola, considera que jurídicament, recórrer l’última sentència del Tribunal Suprem davant el Constitucional seria inútil, ja que es basa precisament en la sentència d’aquest sobre l’Estatut per argumentar que el castellà ha de ser vehicular a les escoles.

El Suprem, en el dictamen, ha estimat parcialment el recurs d’una família contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que avalava el decret de la Generalitat de 2008 sobre el segon cicle d’educació infantil i imposa que el castellà també ha de ser una llengua vehicular.

Essomba considera que la sentència vol “tensar el conjunt de la societat catalana” però crida a “mantenir la calma”. Som Escola va alertar fa menys d’un mes (amb una sentència anterior del TS també sobre el català a l’escola) que existia una “estratègia específica, clara i orquestrada” en contra del català. El dictamen fet públic avui, segons Essomba, confirma aquesta sospita. Som Escola ha lamentat la sentència del Suprem i ha dit que “la resposta serà contundent” per part de l’organització i “esperen que també per part del govern”.