La tècnica que s'ha utilitzat en el tractament d'aquest cas és la mateixa que es fa servir en pacients afectats per depressió o Parkinson. Es tracta d'implementar al cervell un parell d'elèctrodes que es controlen mitjançant un marcapassos. JOAN MOLET, director del Servei de Neurocirurgia de Sant Pau "El que fem és a través d'aquest elèctrode alliberar una petita quantitat d'electricitat en una determinada zona del cervell per modificar-ne la funció. Ja sigui per hipoactivar-la, si està massa activa, o estimular-la si està poc activa." Mai abans en el món no s'havia aplicat aquest tipus d'intervenció per tractar l'esquizofrènia. La prova s'ha fet amb pacients que, tot i estar medicats, no presentaven millores significatives. ILUMINADA CORRIPIO, metge adjunt del Servei de Psiquiatria de Sant Pau "Bàsicament pacients amb deliris i al·lucinacions amb els quals hem esgotat totes les possibilitats terapèutiques, que no els hi podem oferir res més." Al desembre es va fer la primera intervenció i es van implementar els elèctrodes a una pacient de 46 anys que en fa 20 que té la malaltia. Des de l'operació i en tan sols sis mesos, ha millorat un 30%. "És una pacient que, per donar exemples, abans pràcticament no sortia de casa, pràcticament no interaccionava amb ningú més que no fos la seva mare, que és la persona amb qui viu. I actualment pot interaccionar, pot estar en una reunió familiar, surt cada dia al carrer dues o tres vegades i, de fet, està a punt de planificar un viatge." Els bons resultats han empès l'equip a aplicar la tècnica en nous malalts. Recentment s'han fet dues intervencions a dos pacients més, que caldrà veure quines millores presenten. Al setembre n'hi ha una altra de prevista i més endavant se'n faran quatre més.

La tècnica que s’ha utilitzat és la mateixa que es fa servir en pacients afectats per depressió o Parkinson. Es tracta d’implementar al cervell un parell d’elèctrodes que es controlen mitjançant un marcapassos que hi envia impulsos. L’electricitat permet modificar la funció del cervell i estimular-la o relaxar-la segons la necessitat. L’Hospital de Sant Pau va provar per primer cop la tècnica amb una pacient que va intervenir el desembre de l’any passat. Es tracta d’una malalta de 46 anys que en fa 20 que pateix esquizofrènia. En els darrers anys els símptomes s’havien agreujat i la pacient no responia als tractaments amb medicació habituals. “Són persones amb deliris i al·lucinacions amb els quals hem esgotat totes les possibilitats terapèutiques, que no els podem oferir res més”, explica Iluminada Corripio, metgessa adjunta del Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau.

Des de l’operació i en tan sols sis mesos, l’esquizofrènia de la intervinguda s’ha reduït en un 30%. La seva vida social i afectiva ha millorat substancialment i mostra interès pel seu aspecte i l’entorn, tal com explica Corripio: “Abans pràcticament no sortia de casa ni interaccionava amb ningú més que no fos la seva mare. Actualment pot estar en una reunió familiar, surt cada dia al carrer dues o tres vegades i, de fet, està a punt de planificar un viatge.” Els bons resultats han empès l’equip a aplicar la tècnica en nous malalts. Recentment s’han fet dues intervencions a dos pacients més, que caldrà veure quines millores presenten. Al setembre n’hi ha una altra de prevista i més endavant se’n faran quatre més.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a