El nou macrolaboratori de l'Hospital Vall d'Hebron no podria oferir un alt rendiment si no fos per aquestes màquines. L'equipament, pioner al món, ha combinat analitzadors que fins ara no existien, fet que ha obligat a dissenyar noves cadenes de transport que s'han estrenat aquí. Aquest braç robotitzat mou 1.700 tubs de mostres l'hora, i els distribueix mitjançant cintes a cada departament: oncologia, bioquímica, hematologia o immunologia. L'avantatge d'analitzar sang, orina i altres teixits ràpidament és que es redueix el temps de resposta hospitalari i s'agilitzen els diagnòstics. ERNESTO CASIS, director dels Laboratoris Clínics de l'Hospital Vall d'Hebron: "El hecho de montar este tipo de laboratorios nos ha permitido que las analíticas de los pacientes hospitalizados estén en la planta antes de las 12 para dar las altas, o que lo preferente se responda en aproximadamente dos horas, por ejemplo todo lo que viene de hospital de día o pacientes oncológicos que requieren tratamiento en el día." El laboratori processa milers de mostres al dia, permet realitzar més de 5.000 tipus d'anàlisi diferents i dóna servei a més d'un milió 200mil persones. La velocitat és també, en aquest cas, sinònim de qualitat, ja que el marge d'error en les anàlisis manuals era del 10% i ara s'ha reduït al 0,003%. ROCÍO ROMERO: "Gràcies al temps que estalvia aquest braç robotitzat, part del personal d'aquest laboratori que abans des dedicava a les anàlisis, ara poden formar-se en noves tècniques." Els robots han permès alliberar facultatius que ara es dediquen, per exemple, a l'anàlisi genètica i de les malalties rares.

L’harmonia mecànica amb què funciona el nou laboratori de l’Hospital Vall d’Hebron fa oblidar ara als seus responsables el llarg i difícil procés que ha estat necessari per posar-lo en marxa. Les màquines robotitzades van començar a moure’s el mes de novembre de l’any passat, però no han començat a treballar a ple rendiment fins al gener d’aquest any. L’equipament, pioner al món, ha combinat analitzadors que fins ara no existien, fet que ha obligat a dissenyar noves cadenes de transport i maquinària que s’ha estrenat aquí. N’és un exemple un els braços robotitzats nous, que pot moure més de 1.700 tubs de mostres cada hora, i distribuir-los mitjançant cintes a cada departament: oncologia, bioquímica, hematologia o immunologia. La complexitat del sistema també ha requerit sistemes informàtics i lectors de codis de barres en tot el sistema: des de les neveres, passant per les zones de transport, anàlisi i eliminació de les mostres, que es mantenen localitzades en tot moment. El procés es fa des del principi fins al final amb material robotitzat.

El principal avantatge d’analitzar sang, orina i altres teixits ràpidament és que es redueix el temps de resposta hospitalari i s’agilitzen els diagnòstics. Segons el director del laboratori, Ernesto Casis, aquest nou macrolaboratori té un efecte directe sobre l’atenció al pacient: “Les analítiques dels pacients hospitalitzats estan en planta abans de les 12 hores per donar les altes, o als casos preferents (per exemple d’oncologia o hospital de dia) se’ls pot donar resposta en aproximadament dues hores.” El laboratori processa 18.000 mostres al dia i permet realitzar més de 5.000 tipus d’anàlisi diferents. La velocitat, en aquest cas, també és sinònim de qualitat ja que el marge d’error en les anàlisis manuals era del 10% i ara s’ha reduït al 0,003%.

El cost de construir el laboratori ha estat de dos milions d’euros, i el manteniment anual costa 100 milions, però els beneficis des del punt de vista mèdic són molt elevats. Per exemple, després de la inversió, es pot estalviar un 35% del que abans costava realitzar els mateixos processos d’anàlisi. A més, l’estalvi de temps ha permès que part de l’equip de tècnics i facultatius de laboratori es puguin dedicar a altres tasques, com per exemple la recerca en l’àmbit de la gènetica i les malalties rares o la formació en noves tècniques de determinació.

Un laboratori pioner al món

Totes les innovacions que incorporen aquests laboratoris, que donen servei a més d’1.200.000 persones, els converteixen en un equipament científic de referència a l’estat espanyol i un dels més grans d’Europa tant pel volum com per la complexitat de proves que s’hi realitzen, més de 5.000 tipus. L’espai ja ha rebut visites de professionals d’arreu del món, i la combinació d’instruments que s’utilitzan en l’hospital barceloní ja comença a implantar-se en altres països per l’eficiència que comporta. Els nous Laboratoris Clínics Vall d’Hebron van passar de rebre 50.127 peticions l’abril de l’any passat a 127.572 a l’octubre, després de la integració. Xifres que suposen un desafiament i que han obligat a implementar nous sistemes de control en les mostres. El doctor Casis, responsable del centre, es mostra satisfet amb el resultat, però conclou amb resignació: “La ciència i la tecnologia avancen tan ràpid que en uns cinc anys algunes parts del laboratori quedaran obsoletes, i demanaran una nova renovació.”