Els estudiants imputats diuen que eren al campus universitari perquè formaven part de piquets informatius de la vaga però asseguren que no van participar en els aldarulls. De fet, diuen que quan els van detenir n'estaven marxant, una versió que contradiuen els agents dels Mossos d'Esquadra. El sergent que els va identificar assegura que va veure com creuaven contenidors i com un d'ells hi tirava líquid imflamable, encara que no va veure que els cremessin. Un dels acusats ha reconegut que duia una motxilla amb líquid imflamable i petards. Diu, però, que la seva intenció era utilitzar-los per fer una crema simbòlica de llibres i d'un ninot i que al final van decidir no fer-ho. És per aquest motiu, segons ha dit, que el que feien era reton volien tornar el material a la seu del sindicat. Des de primera hora, un centenar de persones, entre les quals polítics municipals i sindicalistes, s'han concentrat a les portes dels jutjats per donar suport als encausats. ORIOL ARCAS, grup de suport als encausats "Seria penalitzar-los la seva participació a la vaga, que va ser pacífica en tot moment. Sempre ho hem dit i sempre ho hem explicat, que no van fer res del que se'ls acusa. Per tant, qualsevol pena, qualsevol acusació, és excessiva." JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO "El problema és que no és un cas aïllat. Quan la fiscalia, amb més de 300 persones, utilitza el mateix fil conductor d'inculpar-los el que està inculpant no són fets concrets, està inculpant el rerefons, que és el dret de vaga." El judici és el primer en què el nou consistori va decidir retirar-se de l'acusació popular que fins ara exercia l'Ajuntament. La Fiscalia demana per als acusats penes de 8 anys i 9 mesos de presó per delictes de desordres públics, danys, atemptat amb ús d'instrument perillós i resistència.

En la seva declaració davant de la jutgessa, els imputats han explicat que el 29 de març de 2012  van anar al campus universitari de la Diagonal perquè formaven part de piquets informatius de la vaga general, però asseguren que no van tenir res a veure amb els aldarulls. Diuen que els van detenir quan anaven des de l’assemblea que s’havia convocat a la Facultat de Dret fins al local del sindicat d’estudiants del qual formen part. Un dels acusats, a més, ha reconegut que duia una motxilla amb un líquid inflamable i petards, però ha relatat que la seva intenció era utilitzar-los per fer una crema simbòlica de llibres i d’un ninot. Com que al final van decidir no fer aquesta crema, segons ha dit, duia el material a la motxilla per retornar-lo a la seu del sindicat.

Ben diferent és la versió que n’han donat els agents dels Mossos d’Esquadra que van participar en la seva detenció. El sergent que els va identificar ha assegurat davant de la jutgessa que va veure com creuaven contenidors a la via pública i com un d’ells hi tirava líquid inflamable, encara que no va veure que els cremessin. Pel que fa al moment de la detenció, els policies que hi van participar han dit que van perseguir-los corrent i han atribuït les lesions que alguns es van fer a caigudes durant la cursa i no pas a cap agressió dels joves. Sobre si els agents es van identificar com a policies o no, els mossos asseguren que sí, mentre que els dos joves sostenen que no sabien que els estaven perseguint agents de la llei.

La fiscalia els acusa de delictes de desordres públics, danys, atemptat amb ús d’instrument perillós i resistència. El ministeri públic sosté que van travessar contenidors a l’avinguda Diagonal, van incendiar-ne dos i van llençar pedres contra la policia.

Un centenar de persones en suport dels encausats

Des de primera hora, un centenar de persones, entre les quals polítics i sindicalistes, s’han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per donar suport al joves. Entre ells hi havia els líders de Comissions Obreres i la UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez.

El d’aquests dos estudiants és el primer judici en què el nou consistori va decidir retirar-se de l’acusació popular que fins ara exercia l’Ajuntament. Ho va fer, segons van explicar, perquè consideraven que l’acusació ja estava coberta per la Fiscalia i, també, perquè des de l’Ajuntament no es volia penalitzar reivindicacions de caràcter social.

Aquest dimarts també hi havia previst un altre judici pels aldarulls de la vaga del 29-M, però finalment s’ha acabat suspenent. El cas ha tornat a instrucció a petició de l’advocat dels vaguistes, que considera que s’ha vulnerat el seu dret a la defensa. El motiu, diuen, és que la fiscalia va afegir dos delictes a l’acusació a darrera hora, sense deixar temps als acusats per defensar-se en la fase d’instrucció. En aquest cas, l’Ajuntament també es va retirar de l’acusació popular.