Aquest és un dels quatre baluards de l'antic fortí de la ciutat, construcció prèvia a l'actual castell de Montjuïc. Aixecat el 1640, fins ara no havia sortit a la llum. Era un recinte quadrangular que servia per defensar la ciutat. Les restes s'han trobat justament a les sales que estaven destinades al centre de la pau. Per això ara aquest espai es convertirà en una sala destinada a la història. IGNASI CARDELÚS, delegat de presidència de l'Ajuntament de Barcelona Aquest castell és molt gran i nosaltres volem tres usos en aquest castell: un lloc per venir a visitar, amb un mirador per veure la ciutat i altres activitats culturals; és un centre de pau i un centre d'interpretació històrica, tant del propi castell i del conjunt de la ciutat i del país. Per tant, que els usos es vagin entrelligant ens va bé. En aquesta primera fase d'obres, que va començar el mes de juny, també s'està rehabilitant el terrat del castell, concretament 5.000 metres quadrats. CARME SEGURA, directora del castell de Montjuïc "La torre de guaita ha sigut una de les actuacions que hem fet: s'ha netejat, s'ha rehabilitat per dintre, perquè havia escales malmeses, la fusteria s'havia de rehabilitar." Tant la part remodelada com les restes arqueològiques es podran veure a partir de la primavera.

Les restes arqueològiques es van descobrir aquesta tardor en el marc del projecte de restauració del Castell de Montjuïc.

Des del fortí es va defensar la ciutat durant la Guerra dels Segadors, en la  revolta contra les tropes castellanes de Felip IV. La construcció es va enderrocar l’any 1753 seguint les ordres de l’enginyer militar Juan Martín Cermeño, arquitecte del Castell de Montjuïc. El fortí va desaparèixer i el castell que va ocupar tota la part elevada del cim, a finals del segle XVIII.