El Consell de Govern de la Universitat de Barcelona havia de donar aquest dimecres el vistiplau a uns pressupostos que comportaran ajustos, tal com ja ho va fer el mes passat la UPC i en la línia de la resta d’universitats catalanes, per ajustar-se a la retallada de la dotació econòmica de la Generalitat.

En protesta per la previsible retallada també a la UB, els membres de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública havien convocat una concentració a les vuit del matí a la plaça de la Universitat que ha començat amb retard, prop de les 9 h. El Consell de Govern de la Universitat havia de reunir-se a primera hora, però finalment no ho ha pogut fer perquè un grup d’estudiants i membres de la PUDUP han bloquejat l’accés a l’edifici històric de la UB. Poc després el mateix grup d’estudiants s’ha desplaçat a la Facultat de Filosofia i Història, al campus del Raval, i han interromput una xerrada de portes obertes de la universitat.

Paral·lelament, a la Universitat Autònoma de Barcelona hi ha prevista una jornada de vaga estudiantil que de moment transcorre sense incidents i una concentració a les 12.30 h a la plaça Cívica del campus de Bellaterra.

Si finalment l’òrgan executiu de la Universitat de Barcelona aprova els pressupostos, els comptes hauran de rebre també el vistiplau del Consell Social de la institució. En una carta oberta a la comunitat universitària, el rector de la UB, Dídac Ramírez, avançava aquest dilluns que la proposta de pressupostos per a aquest any recull les places “necessàries” en contractes renovables i la convocatòria del nombre màxim de noves places permanents del professorat. Ramírez assegura en el text que hi haurà “ajudes complementàries a les beques d’equitat” que serviran per equilibrar l’encariment de les taxes universitàries. El rector va advertir en la missiva que la Universitat de Barcelona ha arribat a un punt “insostenible” i va afirmar que si els pressupostos per a 2013 són abusius no els executarà, ja que això faria“inviable portar a terme la missió que la societat els ha encomanat”.

La PUDUP denuncia que els comptes d’aquest any per a la UB comportaran 50 acomiadaments de personal lector, ajudants i becats postdoctorals. Asseguren també que es prescindirà d’una quantitat “molt elevada” de professors associats, tal com ja ha passat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest dimarts la Plataforma en Defensa de la Unitat Pública ha anunciat que aquest mes d’abril hi haurà més mobilitzacions i diverses jornades de vaga.

Dídac Ramírez diu que a la UB no hi haurà cap Expedient de Regulació d’Ocupació

En una atenció improvisada als mitjans de comunicació, el rector de la Universitat, Dídac Ramírez, ha afirmat que la plantilla es mantindrà en números similars aquest any en relació amb la del 2012 i ha afirmat que no hi haurà cap expedient de regulació d’ocupació. Ramírez ha lamentat els “actes vandàlics” que ha dit que s’han produït a primera hora del matí d’avui, quan els estudiants han bloquejat l’accés a l’edifici històric. Finalment el consell de govern ha estat ajornat fins d’aquí a uns dies, tot i que el rector considera urgent que s’aprovin els pressupostos.

En un comunicat el Rectorat ha afirmat que les persones que han impedit l’entrada del personal de la UB a l’Edifici Històric i han impedit que se celebri el Consell de Govern han provocat “alguns actes vandàlics sobre portes panys i altres elements de l’edifici”. Pel que fa estrictament als pressupostos, el comunicat destaca que “comparteixen les preocupacions existents en el si de la comunitat universitària al voltant del futur de la universitat pública” i expressen “la voluntat de diàleg constant amb tots els actors vinculats a la Universitat”. El Rectorat ha lamentat els fets succeïts avui, perquè afirmen que “han impedit el normal funcionament del màxim òrgan de govern” i ha paralitzat decisions. Amb tot, han fet una crida a la responsabilitat i han fet constar que les informacions dels darrers dies (referents a possibles acomiadaments) són rumors i no es corresponen a la realitat.

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a