"Dice que el juez tendrá capacidad de paralizar un prodecimiento por cláusulas abusivas, así que de puta madre." Alegria a l'assemblea de la PAH després de conèixer la sentència del Tribunal de Justícia de la Unio Europea. Alguns dels afectats veuen una escletxa de llum amb el posicionament de Brussel·les. BENJAMÍN DELGADO "Tenemos la esperanza de que salga positivo la dación del piso. Tenemos una niña con discapacidad, la PAH nos echa una mano. Vivimos con el dinero que nos dan de la niña. Mi mujer y yo estamos en paro." Després de pagar la hipoteca durant cinc anys, a finals d'any l'Òscar es va quedar a l'atur i va deixar de fer front a les quotes del banc. Es queixa que l'entitat no va voler arribar a un acord perquè així s'allargués el procés i s'incrementessin els interessos de demora. Amb la nova sentència, el panorama canvia. ÒSCAR JIMÉNEZ "Ara un jutge veurà la mala voluntat del banc de voler incrementar els interessos de demora per obtenir més beneficis abans de fer-me fora." Els afectats que ja han perdut el pis esperen que la sentència tingui caràcter retroactiu. JAIME ALBERTO SOTO "Tenemos esperanza y vamos a luchar para que sea retroactiva. En ningún momento nos pudimos defender de las cláusulas abusivas de los bancos ni tampoco tuvimos acceso a un abogado." Caldrà esperar de quina manera el Govern aplica la sentència. De moment, però, ja han fet honor al seu lema.

A la seu de l’entitat a Barcelona, la notícia s’ha rebut amb alegria ja que consideren que és una gran victòria, especialment en aquest moment, quan s’està tramitant al Congrés la ILP per la dació en pagament, ja que obliga a reconèixer l’existència de clàusules abusives a la Llei hipotecaria espanyola. Els advocats del moviment consideren que aquesta jurisprudència és de plena aplicació als casos però que la lluita, continua.

Per la PAH, els jutges amb consciència social han estat dotats d’una eina important per poder aturar tots els desnonaments que estan en curs, això és el que consideren els membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que aquest dijous han celebrat el dictamen de la Unió Europea, una sentència que afirmen que els dóna força per continuar lluitant contra el que consideren que és una injustícia. La portaveu de la PAH, Ada Colau, que és a Madrid, considera que d’alguna manera la sentència de la UE els dóna la raó i constata que “la inacció dels governs espanyols davant una llei hipotecària injusta ha causat greus perjudicis als ciutadans”.

Colau ha valorat com a “molt important” la consigna de l’alt tribunal europeu que fa que “els que ho han perdut tot i semblava que estaven en situació d’indefensió rebin suport”. La portaveu ha afegit que encara cal estudiar bé el document, però ha reclamat que la sentència tingui “algun tipus d’efecte retroactiu”. Aquest dissabte tots els advocats de la PAH d’arreu d’Espanya es reuniran a Galícia per analitzar el possible gir que pot donar la decisió de la UE a la situació de molts desnonats o de persones en risc d’execució hipotecària.

La número dos d’Ada Colau a Barcelona, l’advocada Eva Corredoira, ha destacat que la sentència d’Europa indica que cal canviar la llei. Corredoira ha afirmat que a Espanya “ja anem tard i no podem permetre’ns el luxe d’esperar més” i ha incidit que ara és “necessari continuar pressionant perquè s’aprovi la ILP de la dació en pagament”; en aquest sentit, Corredoira ha recordat que el Govern espanyol – que ara està obligat a canviar la llei – ja té la proposta de la PAH damunt la taula.

ADICAE reclama la paralització immediata dels desnonaments

L’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances Espanyola, ADICAE, ha requerit al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la “paralització immediata i d’ofici de tots els procediments d’execució hipotecària sobre préstecs amb clàusules sòl”. Adicae ha fet aquesta petició després del dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que conclou que la normativa espanyola vulnera els drets dels consumidors espanyols.

Aquesta agrupació ha advertit al Parlament, la banca i el govern que “ja no hi ha excuses per reformar la Llei hipotecària espanyola” i els ha recordat que “la sentència posa de manifest la necessitat immediata de la moratòria de les execucions que l’ADICAE ha reclamat durant els darrers tres anys”. En un comunicat, han insistit que l’alt tribunal europeu considera “il·legal” una legislació que en els darrers anys ha portat a 416.975 famílies a ser demandades amb execucions hipotecàries entre 2007 i 2012 i a 216.418 a ser expulsades del seu habitatge habitual des de 2008.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a