El cardenal arquebisbe de Barcelona ha explicat que pensa convidar el papa Francesc a visitar Barcelona i la Sagrada Família, una invitació que ja va fer arribar quan Jorge Mario Bergoglio era cardenal arquebisbe de Buenos Aires. Sistach ha revelat que, dies abans del conclave, ambdós havien estat comentant els reptes pastorals al capdavant de les seves respectives diòcesis. Martínez Sistach, que coneix personalment Bergoglio, ha ressaltat els primers gestos de senzillesa del nou pontífex, que va rebutjar agafar el cotxe oficial per abandonar la basílica de Sant Pere del Vaticà per anar a la casa de Santa Marta,i es va desplaçar amb la resta de cardenals.

“La música ha canviat a to amb el nostre món”, ha dit Sistach, que creu que el nou pontífex estarà a l’altura de les circumstàncies. L’arquebisbe de Barcelona ha saludat la procedència llatinoamericana del nou papa, una cosa “històrica i bonica” que demostra que l’Església és catòlica i universal. L’elecció de Bergoglio com a successor de Benet XVI “per a mi no ha estat cap sorpresa”, ha dit el cardenal, que ha confessat que “el que vam buscar era el papa que convé per a aquest món i per a aquesta Església. Ho hem encertat”. El cardenal considera tota una declaració d’intencions l’elecció del nom de “Francesc” perquè representa la vida més austera, pròpia d’una persona pròxima a la gent i senzilla.

Pel que fa a les relacions entre el Vaticà i Catalunya, l’arquebisbe de Barcelona les ha qualificat de daurades: “Crec que les mantindrem i les intensificarem”, ha dit.