El 52 % dels joves barcelonins d'entre 15 i 29 anys estarien disposats a cobrar menys del salari mínim i un 46 % acceptaria una feina sense contracte. L'atur i les condicions de treball són la principal preocupació del col·lectiu al davant d'altres temes com la corrupció o la situació política de Catalunya. L'enquesta de joves de Barcelona 2015 també posa al descobert una escletxa en l'àmbit de la formació. Cada vegada és més gran la diferència entre els joves que no acaben els estudis obligatoris i els que continuen estudiant després de la universitat, una realitat que preocupa el consistori. LAURA PÉREZ, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI "Creixen els extrems en temes de l'educació assolida pels joves. S'està extemant les persones que no han acabat l'educació obligatòria, que ha crescut sis punts, i per altra banda hi ha un increment de joves que tenen estudis postuniversitaris passant de l'1 % al 6 %." També hi ha un desequilibri territorial molt ampli entre els joves que ni estudien ni treballen. Representen un 18,5 % als barris de renda més baixa i un 7% a les zones amb més ingressos, una diferència de gairebé 11 punts. Actualment a Barcelona ha augmentat la quantitat de joves que només estudien. El 2002 representaven un 29% i ara aquesta xifra s'ha elevat a gairebé un 45%. Per tot plegat, el col·lectiu reclama a l'Ajuntament millorar l'accés al mercat laboral i augmentar les beques d'estudi.

Segons l’enquesta, la quantitat de joves que només treballa ha disminuït a Barcelona, mentre que ha augmentat la xifra dels que només estudien. Una altra situació que reflecteix la mostra és el creixement de la temporalitat laboral, ja que el 35,9% tenen contractes de curta durada. L’estudi també manifesta una disminució significativa dels joves amb ingressos propis i els emancipats.

El consistori ha tornat a elaborar l’enquesta de joves 13 anys després del darrer estudi, que es va realitzar el 2002. Amb aquest treball, es vol aportar el coneixement sobre les condicions de vida, els hàbits i els valors de la gent jove barcelonina amb edats compreses entre els 15 i els 29 anys.

Entre els nois interpel·lats, una  majoria (prop del 80 %) estan també disposats a marxar a treballar a l’estranger, i d’aquests, més de la meitat, el 55 %, ho faria per elecció personal i no per obligació. Les dades també indiquen que augmenten les diferències entre els joves que no acaben els estudis obligatoris i els que continuen estudiant després de la universitat.

També augmenta la diferència dels joves que ni estudien ni treballen, en funció del barri. Representen el 18,5 % en els de renda més baixa i el 7,8 % als més rics. L’atur i les condicions laborals estan considerats pels joves el principal problema social. Ho creuen així més del 48 %, molt al davant d’altres temes com la crisi, la corrupció i la pobresa. Per això les principals demandes que fan a l’Ajuntament són que es millori l’accés al mercat laboral, que s’augmentin les beques d’estudi i la construcció d’habitatges socials per a joves.

L’enquesta també mostra que la salut és l’aspecte personal més important per als joves d’entre 15 i 29 anys, (un 85,4 %), seguit de la família (85,3 %) i dels amics (71,6 %). Per altra banda, el 62 % declaren que practiquen esport els caps de setmana, i el 70 % no fumen (20 punts percentuals menys que en 2002).

L’interès per la política ha crescut vuit punts percentuals respecte el 2002 i ha disminuït d’una manera dràstica el costum de sortir de nit els caps de setmana. El percentatge de joves que declara sortir sovint el cap de setmana és ara del 29,8 %, quan l’any 2002 era el 55,5 %. A més, entre els joves de 15 a 29 anys ha baixat l’associacionisme i la pertinença a una entitat cau tres punts percentuals respecte a la mostra de 2002 i passa del 18,8 % de joves associats de 2002, al 15,5% de 2015.

Finalment, l’informe apunta que el col·lectiu de joves està majoritàriament connectat a Internet i a les xarxes socials, sent Facebook la més utilitzada (98,4 %), seguida de Twitter (27,5 %), Instagram (17 %) i LinkedIn (10,1 %).