Tallón detalla en aquest comunicat que estava amb uns companys a prop del Parc de Montjuïc, en un context en què es podien veure “mostres d’amor entre homes”, quan s’hi va apropar un home i va cridar “maricons de merda”. El jove explica que quan l’agressor va arribar, quatre dels cinc homes que es trobaven amb ell van arrencar a córrer i, tot seguit, l’agressor el va acorralar i li va donar un cop de puny a la mandíbula, seguit d’un altre a la cella i tres més a la boca. La víctima relata al text que les agressions van anar acompanyades de crits de “maricons de fora” i “putos maricons”.

Mentre es produïa l’atac, un cinquè home, que s’havia allunyat però no havia marxat, va cridar que s’aturessin les agressions. En aquest moment, la víctima va aprofitar per escapar corrents en direcció a la plaça d’Espanya, va agafar un autobús i, després, va anar en un hospital perquè li curessin les ferides. Tallón explica que “no és fàcil gestionar la ràbia i l’estrès després de viure una situació com aquesta” i ha agraït les mostres de suport rebudes, com les de l’alcaldessa Ada Colau, que ha rebutjat les agressions i ha demanat que no es faci “ni un pas enrere contra l’homofòbia”.

El jove ha denunciat les amenaces que ha rebut després de fer públics els fets, ha alertat que l’homofòbia és encara molt present en nombrosos àmbits de la societat -a la feina, les institucions, els espais d’oci- i ha demanat que se li doni la importància que té i no es traslladi el focus d’atenció.

Precisament, des de la Crida LGTBI han explicat que un gran nombre d’agressions no es denuncien perquè les víctimes tenen “por de represàlies” i se senten insegures perquè no es troben “prou acompanyades”. És el cas de Tallón, que no s’ha sentit amb força per fer la denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esplugues fins aquest dilluns després de rebre el suport de nombroses entitats i institucions. Veí de l’Hospitalet i molt vinculat a Sants, Tallón ha explicat a que al llarg de la seva vida ha rebut agressions verbals constants però aquesta és la primera vegada que pateix una agressió física com aquesta, que aquest cap de setmana l’ha deixat molt dèbil “físicament i emocionalment”.

Pallissa a dos nois que es feien un petó davant d’una discoteca

L’agressió a Sants és la segona que es produeix aquest cap de setmana a Catalunya, després que diumenge a la matinada un home increpés i agredís dos joves a Berga quan s’estaven fent un petó davant de la discoteca La General. La parella va ser atesa a l’Hospital de Berga amb ferides lleus. L’Ajuntament de la capital del Berguedà ha condemnat els fets i aquest dilluns s’ha convocat una concentració de suport als joves i en contra de l’homofòbia.

Agressions que no surten a la llum

Les dues agressions homòfobes que hi ha hagut aquest cap de setmana a Catalunya són la punta de l’iceberg; la majoria de casos encara queden ocults. “Encara hi ha una xifra fosca, una xifra d’agressions sense denúncia molt important”, explica Víctor Gómez, professor de dret penal UB, que afegeix que un dels motius de les víctimes per no denunciar és “que no es conegui la seva orientació sexual”.

Sovint, a més, les persones no tenen coneixement que l’agressió que han rebut és un delicte o prefereixen no posar denúncia per no victimitzar la seva situació. La tendència, però, està canviant. L’any passat els Mossos d’Esquadra van cursar 30 denúncies relacionades amb l’homofòbia a Barcelona. És gairebé un 43 % més que les registrades l’any 2015.

L’Observatori contra l’Homofòbia, a més, té al seu web un formulari per explicar agressions i discriminacions. Ells verifiquen els casos i s’encarreguen d’orientar les víctimes. “El que fem és activar el deure d’intervenció i comunicar a la Generalitat el que està passant i plantegem si cal comunicar-ho al Síndic de Greuges o portar-ho per la via penal”, explica Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori per l’Homofòbia. Un terç de les denúncies que reben fan referència a agressions físiques o vexacions.