(ACN) Els investigadors alerten que falten més recursos per a la recerca del càncer infantil, sobretot perquè es considera una malaltia poc freqüent. “Falta investigació. Encara que el càncer pediàtric sigui una malaltia rara en comparació amb els adults, té un cost emocional en les famílies i els infants molt important”, afirma el doctor Pablo Menéndez, investigador de l’Institut de Recerca Josep Carreras.
Es calcula que a Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos de càncer cada any en infants de menys de 14 anys, segons recull el Canal Salut. Els càncers infantils més freqüents són les leucèmies, les neoplàsies del sistema nerviós central i els limfomes. La leucèmia, el més freqüent, afecta entre 300 i 400 infants cada any a l’estat espanyol i més d’un terç són menors de quatre anys, segons la Fundació Josep Carreras. La supervivència del càncer infantil s’apropa al 80 %, però depèn molt del tipus de tumor. Alguns tenen molt mal pronòstic.
La baixa incidència d’aquestes malalties en dificulta la recerca, sobretot a l’hora de trobar recursos i finançament. Una altra dificultat és que les agències reguladores i la indústria farmacèutica han provat molts dels productes en adults, però no en infants, indica el doctor Menéndez. D’una banda, no es vol exposar els infants a un assaig clínic, però, de l’altra, se’ls està privant d’un possible tractament. Per això des de l’àmbit pediàtric han demanat provar alguns tractaments en infants i ara s’estan obrint programes paral·lels als assajos amb adults.
“Els càncers infantils són molt diferents dels dels adults”
La medicina de precisió ha permès revelar en els darrers anys que cada tumor té les seves particularitats i mutacions. Però, a més, els càncers infantils són molt diferents dels que pateixen els adults. El doctor Menéndez explica que els adults estan exposats a agents tòxics que poden afectar les cèl·lules, com per exemple ambientals, la radiació, el menjar, l’alcohol o el tabac. Ara bé, els infants, sobretot els lactants, no han tingut temps de generar mutacions per exposició a aquests factors: “Són tumors associats a pics de creixement, com quan tenen un o dos anys o en l’adolescència. Això ens porta a pensar que són tumors del desenvolupament que tenen un origen prenatal, és a dir, que es desenvolupen durant l’embaràs”.
En aquesta línia, l’equip del doctor Menéndez està centrant les investigacions en un subtipus de leucèmia molt poc freqüent, la leucèmia limfoblàstica aguda pro B del lactant amb translocació t(4;11) (MLL-AF4+), que afecta menys de 10 infants cada any a l’estat espanyol i la majoria són bebès lactants, amb un diagnòstic molt complicat.
‘Els bebès també tenen leucèmia’
Per donar visibilitat a la leucèmia en lactants i amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, la Fundació Josep Carreras ha estrenat el documental ‘Els bebès també tenen leucèmia‘, en què set mares expliquen el dia a dia des del moment en què reben el diagnòstic dels fills i les pors i les emocions que envolten la família.