L’Agència Espanyola del Medicament ha aprovat el CAR-T ARI 0001, desenvolupat per l’Hospital Clínic, per al seu ús en pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda majors de 25 anys. Això, segons ha explicat el doctor Álvaro Urbano-Ispizua, permetrà a l’Hospital Clínic tractar al voltant d’uns 25 pacients l’any. Aquest tipus de càncer afecta la sang i la medul·la òssia fent que l’organisme generi massa glòbuls blancs i no sigui capaç de combatre les infeccions.

El CAR-T ARI 0001 és un tractament d’immunoteràpia que es basa en l’ús de les cèl·lules del mateix pacient, prèviament modificades genèticament, per destruir les cèl·lules tumorals. En aquest cas, a diferència dels tractaments tradicionals com la radioteràpia o la quimioteràpia, les cèl·lules canceroses es combaten des de dins de l’organisme. Això representa “un canvi importantíssim en el paradigma de com tractem les malalties des de fa aproximadament una dècada”, ha afirmat el cap del Servei d’Immunologia del Clínic, Manel Joan.

L’assaig clínic, iniciat el 2017 per l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu, és el primer desenvolupat íntegrament a Europa aprovat per una agència reguladora. I el fet que el tractament es prepari al mateix Hospital Clínic “fa que puguem adequar el fàrmac a les característiques de cada pacient”, assegura el doctor Urbano-Ispizua. Aquest, però, no és l’únic benefici. Els experts han anunciat que això fa que tingui un cost “molt inferior al d’un CAR comercial”.

El projecte Ari arriba a la seva fita

Tal com ha dit Urbano-Ispizua, ja fa temps que “érem coneixedors de l’eficiència dels CAR en el tractament de leucèmia en fase avançada, però aquests CAR només estaven disponibles a Nord-amèrica i la Xina”. Per això, des del Clínic van voler crear-ne un de propi, la qual cosa no hauria estat possible sense l’impuls del projecte Ari.

Amb la iniciativa d’Ari Benedé, la jove diagnosticada de leucèmia que va morir el 2016, s’ha aconseguit un total de 1.134.583 euros provinents d’empreses, fundacions i particulars, que han permès que el CAR-T ARI 0001 ja sigui una realitat.

Els experts celebren aquest avenç en la lluita contra el càncer i anuncien que ja estan treballant en el CAR-T ARI 0002. En aquest cas, anirà dirigit a pacients amb mieloma múltiple. Una malaltia que afecta, sobretot, gent gran i que per a la qual no hi ha, ara per ara, cap tractament curatiu.