No és la primera vegada i tenen coll avall que no serà l’última, per aquest motiu l’institut privat Barcelona High School ha denunciat les pintades reiterades que han aparegut als dos centres que tenen ubicats a Gràcia. “Fuck pijos” i “Guiris go home” són alguns dels missatges que els alumnes veuen sovint abans d’entrar a les classes. “És un delicte d’odi i xenòfob. Aquestes pintades ofenen els estudiants, que són menors, els professors i també alguns dels comerços”, assenyala el coordinador de serveis del centre educatiu, Usman Gil.

Dues denúncies per delictes d’odi i xenòfobs

Per aquest motiu, l’institut ha tramitat dues denúncies a l’Ajuntament. La primera es va obrir divendres passat i la segona, aquesta setmana. El Barcelona High School té dos centres a Gràcia: al carrer de Sant Agustí i al carrer del Montseny. Expliquen que els “missatges d’odi” s’han intensificat amb el temps coincidint amb l’increment del rebuig al turisme.

“Ens veuen com a ‘pijos’ i estrangers, són uns missatges que fan molt de mal al barri també”, comenta Gil. A més, es queixen que les institucions locals no els han donat suport davant aquests atacs i s’han vist desemparats, tot i tractar-se d’un centre educatiu de secundària.

Més enllà de les parets del High School, en els darrers temps han aparegut altres pintades que demanen als turistes que marxin a casa en diversos carrers de la Vila de Gràcia. Les darreres van coincidir amb la festa major. L’any passat, de fet, per les mateixes dates, van aparèixer missatges similars i una brigada de neteja els va esborrar.

Un institut divers amb alumnes d’arreu

El centre explica que fa quatre anys van decidir establir-se a Gràcia amb una política d’immersió amb la comunitat i les entitats. “Estem oberts al diàleg, el que no farem és marxar i permetre que aquests tipus de missatges perdurin”, afirmen. Es defineixen com un institut internacional molt divers, que acull estudiants de tot arreu. “Si bé és cert que els alumnes tenen prou poder adquisitiu per costejar un centre privat, entre ells també hi ha alumnes palestins, israelians i ucraïnesos, que fugen dels conflictes que hi ha als seus països per poder estudiar amb normalitat”, comenta Usman.