Un informe presentat aquest dijous per l’associació ACATHI, en col·laboració amb l’associació Ahora Dónde, revela els factors del sensellarisme entre persones LGTBI a la ciutat. Subratlla, per exemple, com la discriminació, el rebuig familiar i les barreres econòmiques creen situacions de vulnerabilitat que provoquen que molta gent acabi dormint al carrer.

L’estudi evidencia que l’LGTBI-fòbia i les desavinences amb l’entorn més proper representen un dels factors més determinants en la pèrdua d’habitatge, especialment entre els joves LGTBI que són expulsats de les seves llars. En molts casos, aquestes persones s’enfronten a actituds hostils per part de les seves famílies i comunitats, la qual cosa els obliga a fugir de casa i buscar refugi en condicions insegures.

La discriminació laboral, que afecta de manera especial les dones trans, limita el seu accés a ocupacions estables i l’alt cost dels lloguers a Barcelona fa gairebé impossible accedir a un habitatge. A més, la falta de suports per a la comunitat LGTBI i les restriccions imposades per la llei d’estrangeria incrementen les dificultats per a les persones migrants.

Conseqüències més enllà del sensellarisme

En l’informe també s’assenyala que un 78,9 % de les persones LGTBI en situació de carrer han patit alguna agressió. Un 31,6 % denuncien agressions sexuals i gairebé un 50 %, agressions físiques o insults. Aquestes discriminacions constants condueixen a problemes d’ansietat, depressió i fins i tot consum de substàncies, fet que impossibilita encara més les opcions de sortir del sensellarisme. Juan Daniel Ugalde és un dels investigadors de la Universitat Juan Carlos III que ha participat a l’estudi, apunta que “les persones LGTBI a vegades han de recórrer a la prostitució per evitar trobar-se al carrer i a Barcelona una de les coses que preocupa és l’augment de trobades sexuals, anomenades Chemsex, on els participants consumeixen substàncies psicotròpiques”.

La falta d’espais segurs i inclusius també és un tema que els preocupa especialment. De fet, les persones LGTBI es troben amb casos de discriminació als albergs convencionals, cosa que les dissuadeix de buscar ajuda i les empeny a quedar-se al carrer. La manca de privacitat i la por a la violència en aquests espais són particularment difícils per a les persones transsexuals, que sovint prefereixen evitar refugis no inclusius.

Durant la presentació al Centre LGBTI, s’ha emfatitzat en la necessitat de desenvolupar polítiques públiques inclusives que ofereixin suport específic a les persones LGTBI en situació de sensellarisme. Això inclou la creació d’albergs segurs, programes de salut mental accessibles i mecanismes d‘inclusió laboral. Aquest informe pretén alertar les autoritats i organitzacions de la ciutat per avançar cap a una Barcelona més equitativa i segura per a tots.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a