Els antics ocellaires de la Rambla han entomat amb indignació i crítiques el tancament de sis de les 11 parades del passeig per part de l’Ajuntament de Barcelona. El consistori el va fer efectiu aquest dimecres, un cop rebuda l’autorització judicial per poder-les recuperar a la força. Per a Mònica Trias, presidenta dels antics ocellaires i propietària d’un establiment, tot i que ja era un adeu que ja s’havia anunciat, la clausura dels locals és una galleda d’aigua freda i complicarà molt la situació econòmica de les famílies. A més, es queixa que aquest dimecres “ni els van avisar”.

Trias recorda a betevé que fa més de 150 anys que estan al passeig i que hi estan arrelats. “S’han carregat el nostre passat, el nostre present i el nostre futur”, sentencia. El procés per tancar definitivament els locals dels antics ocellaires ve de lluny, s’ha complicat i s’ha arribat fins aquí després de diferents resolucions judicials. El Pla especial d’ordenació de la Rambla, aprovat definitivament el 2016, ja no en preveia la continuïtat i, durant tot aquest temps, el col·lectiu ho ha patit. “Han estat anys de veritable tortura. Un desgast psicològic inhumà“, assegura ella.

Han estat anys de veritable tortura. Un desgast psicològic inhumà”
Mònica Trias, presidenta dels antics ocellaires de la Rambla

Les cinc parades restants, en el punt de mira

Ara els tocarà reinventar-se ja que, segons Trias, les famílies dels propietaris subsistien gràcies a aquests negocis. Pel que fa a les cinc parades restants —d’un sol propietari—, l’Ajuntament està esperant l’autorització per seguir el mateix procediment. La clausura ha arribat perquè els responsables dels locals no van atendre el passat mes de juliol la petició municipal de lliurar-ne les claus. Davant d’aquest escenari, el consistori va posar en marxa la via judicial per forçar la clausura d’uns locals que des del 2009 no venen animals, sinó gelats, dolços i records.

ocellaires rambla