La jornada electoral ha començat amb cues. El punt de votació s'ha instal·lat a la mateixa seu de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Els barcelonins amb diversitat funcional decideixen avui quins seran els seus 10 representants al consell rector d'aquest organisme, on també n'hi ha 10 de l'Ajuntament. Tenen a dret a vot més de 130.000 barcelonins que tenen acreditada alguna discapacitat, majors d'edat o tutors de menors. Perquè tothom pugui votar s'han pres mesures per garantir l'accessibilitat, com intèrprets de llengua de signes i tauletes o paperetes en Braille. Un codi de color a les paperetes i sobres també permet identificar els cinc sectors de discapacitat, perquè cada persona pot votar només el representant del seu àmbit de diversitat funcional: física, intel·lectual, per trastorn mental, auditiva i visual. Amb aquesta jornada de votació culmina el procés d'eleccions al consell rector. Algunes persones ja hi han votat aticipadament, per correu o bé a través del vot electrònic. Una modalitat nova per afavorir la participció que han triat un miler de persones." LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials i presidenta de l'IMPD "Estem molt orgullosos i orgulloses de la participació i de la mobilització de totes les persones amb diversitat funcional de la ciutat, avui s'està demostrant que volem participar i ser part activa també de la transformació de la ciutat." En total, s'hi han presentat 10 candidatures integrades per un total de 15 persones. La Carme Rius, presidenta de l'entitat Dones no Estàndards, es presenta com a cap de llista d'una de les quatre candidatures que aspiren a representar el col·lectiu amb persones de discapacitat física. CARME RIUS, candidata "Ens proposem que l'accessibilitat a Barcelona sigui universal, que tot el que es construeixi en obra nova ho contempli. Perquè existeix una llei però no es controla." En canvi, dues de les associacions més representives a la ciutat en l'àmbit de la discapacitat física han renunciat a presentar-s'hi. Critiquen la poca influència de les decisions que pot prendre aquest òrgan i reclamen la creació d'un consell de participació integrat per federacions, entitats i persones individuals. PILAR DÍAZ, presidenta de la Federació COCEMFE Barcelona "Nosaltres entenem que la discapacitat és transversal i que calen polítiques transversal, des d'un consell de participaciói que pugui fer informes que tingues un pes,no només pot ser un òrgan per ratificar." L'alta participació ha fet que el punt de votació tanqués una hora més tard, a les set. Els resultats de l'escrutini es faran públics dilluns.
La jornada electoral ha començat a les 10 del matí i el punt de votació s’ha instal·lat a la mateixa seu de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, al número 344-346 del carrer de València. Perquè tothom hi pogués votar, s’han pres mesures per garantir-hi l’accessibilitat, com intèrprets de llengua de signes i tauletes o paperetes en braille. Les cues s’han repetit al llarg de tot el dia, fins a última hora, fet que ha dut l’IMPD a allargar de les 18 a les 19 h l’horari de votació.
Un codi de color a les paperetes i sobres també permet identificar els cinc sectors de discapacitat, perquè cada persona pot votar només el representant del seu àmbit de diversitat funcional: física, intel·lectual, per trastorn mental, auditiva i visual. El col·lectiu de persones amb discapacitat física ha presentat quatre candidatures, de les 10 que en total participen d’aquest procés electoral. Una d’aquestes candidatures és la que encapçala la presidenta de l’entitat Dones no Estàndards, Carme Rius, que vol “que l’accessibilitat a Barcelona sigui universal, que tot el que es construeixi en obra nova ho prevegui”. “Perquè existeix una llei però no es controla”, diu.
En canvi, dues de les associacions més representatives a la ciutat en l’àmbit de la discapacitat física, ECOM i Cocemfe, han renunciat a presentar-s’hi. Critiquen la poca influència de les decisions que pot prendre aquest òrgan i reclamen la creació d’un consell de participació integrat per federacions, entitats i persones individuals. “Nosaltres entenem que la discapacitat és transversal i que calen polítiques transversals, des d’un consell de participació que pugui fer informes que tinguin un pes, no només pot ser un òrgan per ratificar”, explica la presidenta de la federació Cocemfe Barcelona, Pilar Díaz, que el mandat passat també va ser regidora pel PSC.
Amb la jornada de votació d’aquest dissabte culmina el procés d’eleccions al consell rector de l’IMPD. Però un miler de persones ja hi han votat anticipadament, per correu o bé a través del vot electrònic, una modalitat nova per afavorir la participació.