"Aquí tenim l'Indi... què li passa?... Ben bé no sé el que li passa, pot ser és per la calor.." Avui l'Indi ha visitat el veterinari. No pot dormir durant la nit, està inquiet i no hi ha manera de tranquil·litzar-lo. "És la primera vegada que vinc a consulta, tenen 10 i 11 anys, per un tema d'estrès per calor. Home ho passen malament, però aquest any està essent especialment complicat per a ells". Els gossos són dels animals que més pateixen. Durant els mesos d'estiu, en aquesta clínica veterinària, atenen entre dos i tres gossos al mes per cops de calor. Aquestes últimes tres setmanes, però, n'han atès entre tres i cinc per setmana. "El primer consell que s'ha de donar és no fer grans passeigs o inclús no passejar el gos durant les hores de més sol, on la temperatura és més alta i el sol està més vertical". "En aquesta plaça on habitualment hi passegen molts gossos, aquests últims dies, en les hores de més sol, se'n veuen molts menys". A més, els pocs que s'hi troben fan una volta ràpida i tornen cap a casa. "Lo más importante es sacarlo muy pronto... Ahora, justo para dar la vuelta a la manzan y sobretodo por la sombra" "Avui, eventualment, l'he tret ara perquè m'he escapat de la feina, i dic va aprofito i el trec encara que siguin cinc minuts". També és important no deixar mai el gos tancat a dins el cotxe; i a casa, tenir-lo en un lloc fresc, sense que li toqui el sol i sempre procurant que estigui ben hidratat.

Les altes temperatures que s’estan assolint a la ciutat durant els últims dies també tenen conseqüències per als animals. Els gossos, per exemple, són dels més perjudicats. La seva constitució, sense glàndules sudorípares, fa que només puguin fer l’intercanvi entre la temperatura corporal i l’exterior a través de la boca. Quan a fora fa més calor, els problemes poden ser molt greus. És per això que és molt important seguir els consells dels veterinaris i evitar situacions de risc.

No passejar durant les hores de més calor, i en cas de que sigui imprescindible, portar sempre aigua a sobre perquè el gos pugui hidratar-se i refrescar-se si ho necessita. Aquest és el consell bàsic, però n’hi ha d’altres d’importants, com no deixar-lo mai tancat al cotxe, encara que sigui per un període de temps molt curt. A casa, és important que estigui en un lloc ben ventilat i fresc, on no toqui el sol, i procurar que sempre tinguin aigua a la vora.

Pel que fa a altres animals domèstics, com ara els ocells o els rèptils, el més important és que la gàbia no estigui en contacte directe amb el sol. A més, cal netejar-la sovint, ja que els excrements poden provocar el creixement de bacteris.

Comparteix a: