(ACN/Redacció) La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha demanat a l’Ajuntament i la resta d’administracions competents que escoltin els projectes que promoguin les comunitats energètiques de barri o les entitats de l’economia social i solidària, i els prioritzin pel que fa a l’àmbit energètic i climàtic. Així mateix, l’entitat veïnal ha defensat l’ús de nous models energètics per fer front a la crisi ecològica i climàtica actuals.
Tres comunitats energètiques en marxa a Barcelona
Segons el consistori, ara mateix hi ha tres comunitat energètiques. A banda de la del Poblenou, hi ha la de Can Batlló, a la Bordeta, i la de Can Girapells, al Guinardó. L’Ajuntament aposta per les comunitats energètiques per complementar l’objectiu d’accelerar, diu, la generació d’energia renovable a la ciutat.
Des de la FAVB, asseguren però hi ha prop d‘una desena de comunitats energètiques, entre les constituïdes i les que d’alguna manera o altra han iniciat els tràmits per ser-ho.
Seguir les directrius europees
Segons l’entitat, les directrius europees “avalen” aquestes noves formes de gestió dels recursos públics i considera imprescindible que hi hagi un “compromís real i concret” per part del sector públic. “Hem de centrar-nos en projectes comunitaris que cerquin la democratització de l’energia, la transformació social i la garantia dels drets energètics”.
Per altra banda, ha dit que la Unió Europea ha generat un marc jurídic propi i ha desplegat polítiques públiques que caminen cap a la generalització d’aquestes eines. “La UE està apostant pels projectes d’energia comunitària i ha reconegut el seu dret a produir, consumir, vendre, gestionar i emmagatzemar energia renovable, on s’inclouen mesures per a les consumidores més vulnerables”, apunten des de la FAVB.
Diàleg per aprofitar l’energia d’espais municipals
La FAVB també aposta per aprofitar l’energia sobrant respecte al consum propi dels edificis municipals. De fet, demanen que els excedents energètics que resultin de les plaques solars que el consistori ha instal·lat en centres educatius en el marc del Pla clima escoles, es gestionin a través de les comunitats energètiques de barri.
També ha plantejat habilitar canals de diàleg intersectorials i convenis de gestió comunitària entre el consistori i les comunitats de l’entorn, i contribuir que les comunitats siguin accessibles per a tothom atorgant-los finançament i estructura. Així mateix, proposa maximitzar l’aprofitament del recurs local disponible, reduir els consums i facilitar la implementació de generació fotovoltaica als edificis, treballant per minimitzar les traves urbanístiques com ho dictamina la directiva europea.