hospital bellvitge

(ACN) L’assaig internacional FINEARTS-HF, coordinat a l’estat per l’Hospital de Bellvitge (HUB), ha confirmat per primera vegada que la finerenona, un fàrmac que es prescriu en determinats casos de malaltia renal crònica, redueix l’empitjorament i augmenta la supervivència dels pacients amb insuficiència cardíaca (IC) amb una fracció d’ejecció del 40 % o més. La IC afecta unes 208.000 persones a Catalunya i a més de 60 milions a tot el món.

La finerenona pertany al grup de fàrmacs que bloquegen l’activitat de determinats esteroides produïts per l’organisme humà que poden provocar danys al cor i els ronyons. Segons els resultats de l’assaig, l’administració de la finerenona va reduir el risc de mort cardiovascular i els episodis d’insuficiència cardíaca que requereixen hospitalització prop d’un 16 % en relació amb els pacients inclosos al grup de control.

“Els resultats d’aquest estudi suposen un avenç sense precedents en el maneig de pacients amb insuficiència cardíaca i funció ventricular preservada, ja que fins ara les opcions terapèutiques eren molt reduïdes per a ells”, destaca Josep Comin, director clínic de l’àrea de malalties del cor del HUB i coordinador de l’assaig a l’estat.

Insuficiència cardíaca

La insuficiència cardíaca és una malaltia crònica caracteritzada per la disminució progressiva de la capacitat del cor per omplir-se i bombar prou sang per satisfer les necessitats de l’organisme. Afecta unes 208.000 persones a Catalunya i més de 60 milions de persones a tot el món. L’any 2023 es van diagnosticar 37.000 nous casos a Catalunya i es van registrar més de 400.000 visites a urgències i hospitalitzacions.

Un dels paràmetres per al diagnòstic d’insuficiència cardíaca (IC) en una persona és el percentatge de sang que el ventricle esquerre bomba cap a l’aorta en cada contracció. És el que es denomina fracció d’ejecció i segons el seu percentatge es considera normal (entre un 50 % i un 70 %), lleugerament reduïda (entre un 41 % i un 49 %) i reduïda (menys del 40 %).