Dues mares de famílies monoparentals de Barcelona, l’Alba i la Sara, han engegat una campanya perquè la donació d’òvuls i esperma deixi de ser anònima a Espanya. Ho han fet sota el nom de The Monofamily Show, el pòdcast dedicat a les famílies monoparentals que han engegat elles mateixes a Barcelona.

La llei espanyola és dels anys 80 i pensen que s’hauria d’actualitzar. Per això, han explicat al plató del betevé directe que han iniciat la campanya de recollida de signatures. Diuen que en necessiten 1.500 perquè el Congrés dels Diputats en parli i, de moment, en tenen prop de 300.

Dos casos ben diferents en països veïns

L’Alba i la Sara tenen un fill cadascuna nascuts el 2022. El cas de l’Alba es especial perquè ella va fer el tractament de reproducció assistida a Portugal, un dels països on el donant no és anònim, precisament per garantir que el seu fill, que ara té dos anys, pugui conèixer el seu origen genètic quan tingui 18 anys, si ho vol. A països com Portugal, Alemanya o França l’anonimat està prohibit.

El fill de la Sara, el Martí, també té dos anys i ja pregunta pel seu pare. La Sara explica: “A la meva família no hi ha cap pare i no passa res. Estem bé així”. Tot i això, compara el seu cas amb el de l’Alba, que coneix el donant i en té molta informació, i considera que s’estan vulnerant els drets del seu fill de saber els seus orígens.

La Laura Rabinad, psicòloga reproductiva, està a favor de suprimir l’anonimat de la donació. Explica que hi ha moltes famílies que desconeixien les conseqüències d’aquest fet i que prenen consciència d’aquest buit quan les criatures ja són al món. Davant d’aquest desconeixement ara experimenten culpa o malestar emocional.

L’Associació de Filles i Fills de Donants dona suport a la campanya

La Maria Sellés és nascuda per donació i és la impulsora de l’Associació de Filles i Fills de Donants. Explica que sempre ha tingut la necessitat de saber qui era el seu pare biològic, des de ben petita. Per això està molt a favor d’eliminar l’anonimat de les donacions i dona suport a la campanya.

Un dels principals objectius de l’entitat, liderada per fills de donants majors d’edat, és la modificació de la llei. També estan creant un registre al qual es poden apuntar donants a qui no els importi ser trobats i persones nascudes de donacions que busquen els seus pares biològics.

Eliminar l’anonimat i la mercantilització de les donacions

Les impulsores de la campanya expliquen que hi ha resistència a regular l’anonimat perquè canviaria el perfil del donant. Asseguren que quan es fa una donació que no és anònima o sense mercantilització, el donants són persones una mica més grans però conscients del que estan fent, i hi ha una responsabilitat que ve implícita i un respecte per la persona que ha de néixer.

La Laura Rabinad explica que es tracta d’un negoci amb un sistema d’auditories o de vigilàncies molt precàries. Fins a l’any 2020 no es va establir un registre de donacions i, tot i que actualment en la majoria de les clíniques que fan aquests tractaments tant receptors com donants passen per un registre, existeix un buit d’informació de 35 anys.