Ara mateix al banc de llet arriba llet d'una vuitantena de donants d'arreu de Catalunya, però no és encara suficient. De fet, necessitarien, com a mínim, el doble de la que tenen ara, per almenys tenir provisions per a 15 dies. GEMMA VALETA, directora del Banc de Llet Materna de Catalunya "Realment tenim el repte de poder arribar a totes les mares que inicien la lactància materna als nadons perquè la donant dona durant un periode concret, entre tres i sis mesos, però clar constantment hem d'estar informant a les mares que estan alletant doncs que tenen la possibilitat de donar la llet al banc per aquests nens." L'Anna fa tres mesos que va donar a llum per segona vegada i ara forma part d'aquestes donants que col·laboren de manera temporal i altruista amb el banc de llet. ANNA FELIU, donant de llet materna "És com una donació de sang, doncs una donació de llet, només que té d'especial que només ho pots fer durant un periode de la teva vida, llavors vaig pensar perquè no, i em vaig decidir a fer-ho." Una llet, la del banc, que s'utilitza, sobretot, per alimentar nadons prematurs greus. La majoria ha nascut abans de les 32 setmanes de gestació i pesa menys d'un quilo o mig. FELIX CASTILLO, cap de Neonatologia de l'Hospital Maternoinfantil del Vall d'Hebron "És primer, l'adaptada a la seva espècie, segon, té unes caractarístiques fisiològiques i protectores molt molt importants, casa que és molt difícil de reproduir artificialment a les llets del comerç i, tercer, que piscològicament crec que ajuda molt a les mares." MARTA VAREA, mare nadó prematur "Ha nascut els teu fill, tres mesos abans del que li tocava, a més nosaltres estavem lluny de casa i si a més hi afegeixes que els primers dies una mare no té llet tenir això et dóna una tranquil·litat molt gran." Una experiència que cada cop viuen més mares i que fa que les necessitats del banc de llet materna creixin any rere any.
La llet materna és, segons els metges i especialistes, molt més que una medicina per aquests nadons, pot arribar fins i tot a condicinar el seu bon creixement i evitar malalties que li podrien provocar complicacions greus per la seva fragilitat. La majoria d’aquests nadons han nascut abans de la setmana 32 de gestació i pesen menys de 1.500 grams. Les circumstàncies del naixement, a les poques setmanes de gestació, fa, però, que moltes mares no puguin alimentar-los amb la seva llet pròpia tan bon punt donen a llum, d’aquí ve la importància de la donació desinteressada d’altres mares lactants. “La llet materna té unes caractéristiques protectores molt importants, cosa que és molt difícil de reproduir artificialment a les llets del comerç”, afirma Felix Castillo, cap de neonatologia de l’Hospital Materno Infantil de Vall d’Hebron.
Per donar llet senzillament cal estar alletant el seu propi fill, tenir prou llet, presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables. Múltiples anàlisis certifiquen, mentre duren les donacions, l’absència de virus a la llet, i les seves condicions òptimes.
El banc facilita un paquet d’extracció i conservació de la llet a les mares donants i després en recull les mostres al seu domicili. Un cop la llet arriba al banc la processen i la pasteuritzen. El que fan, en definitiva, és eliminar els possibles virus i bacteris que pugui tenir la llet i en preserven al màxim els nutrients, sobretot les proteïnes que és on estan les defenses que ajudaran aquests nens a poder prevenir les malalties intestinals. Congelen la llet i la subministren als hospitals quan aquests la demanen.