Amb aquesta càmera de fotos i aquest equip senzill de dermatoscòpia n'hi ha prou per detectar una lesió de pell cancerígena o potencialment perillosa. El metge de capçalera és l'encarregat de fer-ne un registre i d'enviar-la al moment a la Unitat de Melanoma de l'Hospital Clínic. En 48 hores un dermatòleg l'avalua i envia una resposta a l'ambulatori. Amb aquesta pràctica, en dos anys, s'ha aconseguit reduir un 40% el nombre de visites a l'especialista per aquestes lesions. El més rellevant pels mateixos metges, però, és que s'ha aconseguit millorar l'eficiència del procés assistencial. JOSEP MALVEHY, director de la Unitat de Melanoma de l'Hospital Clínic "El metge de primària sap que ha de fer una exploració adequada de la lesió i del pacient, de tal manera que el que nosaltres no volem és estalviar visites al pacient quan fan falta, el què volem és valorar més ràpidament la derivació i prioritzar els tumors que poden ser malignes, de càncer de pell. Per aquest motiu, en el moment en què reben una imatge d'una lesió potencialment tumoral el servei de Dermatologia es posa en contacte directament amb el pacient per programar-li la cirurgia amb tanta urgència com ho requereixi la lesió. IGNACIO MENACHO, metge de capçalera "El pacient guanya perquè s'estavia viatges, perquè té una angoixa per una lesió que pot ser potencialment maligna i molt agressiva i té una resposta que seria pràcticament impossible tenir-la a la velocitat que la tenim, pot tenir una resposta en tres dies." Det fet, la iniciativa ha estat molt ben rebuda per part dels pacients, però també per part dels professionals, qui asseguren que les autoritats sanitàries s'haurien de plantejar estendre-la arreu del territori.

El metge de capçalera, a qui prèviament s’ha fet una formació, només necessita una càmera de fotos i un equip senzill de dermatoscòpia. Quan té un pacient amb una lesió sospitosa el que fa és fer-ne un registre i enviar-la al moment a la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic. En 48 hores un dermatòleg l’avalua i envia una resposta a l’ambulatori. Un sistema que permet, segons el director de la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic, Josep Malvehy, valorar més ràpidament la derivació i prioritzar els tumors que poden ser malignes, de càncer de pell.

Per aquest motiu, en el moment en què reben una imatge d’una lesió potencialment tumoral, el servei de dermatologia es posa en contacte directament amb el pacient per programar-li la cirurgia amb tanta urgència com ho requereixi la lesió. La iniciativa ha estat molt ben rebuda per part dels pacients, i també per part dels professionals, qui asseguren que les autoritats sanitàries s’haurien de plantejar estendre-la arreu del territori ja que és una pràctica molt eficient, tant per als malalts com per al sistema.