Viatjar és un plaer. Però segons com es gaudeixi aquest plaer, no només pot ser possible, sinó també econòmic si se sap com empescar-se-les. És la filosofia que ha impregnat aquest dissabte l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on l’auditori ha esgotat les localitats per viure “in situ” les experiències d’alguns dels viatgers més coneguts del moment.
Un dels que ha centrat molta atenció ha estat el periodista banyolí Sergi Unanue que, a banda d’haver estat —amb el company d’expedició Daniel Benedicto— el més jove a creuar l’Himàlaia sense assistència, acumula a les esquenes rutes arreu d’Europa i de l’Àsia, en què ha creuat diversos països i quasi, sencers, tots dos continents a peu, en bicicleta, en moto, tot fent autoestop o en cavalls si ha estat necessari.
El cas d’Unanue ha estat, potser, el més extrem que ha escoltat l’audiència de l’antiga fàbrica cervesera, bàsicament per la diversitat de viatges i la manera de moure’s, “sempre sense avions”, remarca el viatger. Ara bé, del projecte —anomenat ‘Los viajes de Walliver‘—, el que més ha captivat al públic ha estat la seva capacitat de “viure les cultures locals tot compartint els viatges amb les poblacions locals”, explica. Una circumstància “importantíssima” per entendre “què faig”, recalca Unanue, en unes experiències que explica a més de 114.000 subscriptors en el seu canal de YouTube.
També ha estat especial, peculiar i singular el testimoni de Marta Tibau i Marià Miño, una parella que, ara mateix, “fa 10 anys que estem viatjant en furgoneta per l’Amèrica Llatina“. Una experiència que ha esdevingut el seu estil de vida i, a la vegada, la manera com se la guanyen: tot plegat ho relaten a través d’una web sèrie —anomenada ‘Furgo en Ruta’— que acumula més de 68.200 subscriptors a YouTube.
Una altra de les experiències que ha sobtat, i molt, ha estat la de la parella Patricia Arribas i Jaume Poch. Principalment perquè “vam començar un viatge sense bitllet de tornada” i, mentre anaven descobrint món, “va anar creixent la família”, expliquen. Destaquen que tenir fills no ha estat cap impediment per seguir viatjant. “Tot el contrari”, assenyalen, ja que Arribas i Poch asseguren que “tenir fills no suposa la fi de res” si es té ganes o inquietud per viatjar. I aquest tipus de vida nòmada en família es pot seguir mitjançant el projecte ‘La Mochifamily‘.
Aquesta falera per viatjar no l’ha perduda mai, sinó tot el contrari, en David Ruiz. El 2016 va salpar amb el seu veler després de “tancar l’agència de publicitat que tenia” amb la idea de navegar. Una passió que, segons relata, no va voler que se li quedés “com a quelcom pendent de fer”. És així com, dalt de l’embarcació —anomenada Thor— que ja ha creuat dues vegades l’oceà Atlàntic en solitari. Una aventura que recull a Instagram.
Una agenda difícil de tancar
Esdeveniments com les Jornades IATI de grans viatges són difícils de dur a terme. Ho confessa un dels coorganitzadors, Pablo Strubell, que explica que “hem hagut de reunir en un dia concret una sèrie de persones que, sovint, estan en moviment arreu del món”. L’esdeveniment, però, ha acomplert amb les expectatives, ja que segons Strubell “hem aconseguit el propòsit de demostrar que viatjar és possible, sigui quina sigui la situació personal de cadascú”.