Quatre estudiants de música i cant ucraïneses de diverses modalitats cursaran els estudis durant els pròxims mesos a Barcelona. Ho fan gràcies a un programa d’Erasmus de l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya, adaptat excepcionalment per poder ajudar els estudiants ucraïnesos mentre duri el conflicte bèl·lic.
Segons ha explicat a betevé Gemma Gascon, coordinadora d’Erasmus i Alumni de l’ESMUC, l’escola fa programes de mobilitat entre altres centres de la Unió Europea, però amb aquestes estudiants s’ha fet una excepció. “Hem fet un mandat amb el consorci Artes i hem pogut acollir aquestes estudiants d’Ucraïna”, diu. Les estudiants van arribar el 23 de març procedents de la Universitat Nacional d’Arts de Khàrkiv, una de les ciutats més grans del país.
Una opció per no haver de posposar les carreres
Durant aquests tres mesos les estudiants obtindran 12 crèdits. L’ESMUC ha adaptat les assignatures de les especialitats per tal de facilitar-los l’aprenentatge. Els crèdits que faran durant aquest Erasmus són majoritàriament pràctics per evitar dificultats de comprensió arran de l’idioma. Tant les estudiants com el professorat veuen en aquest Erasmus una oportunitat de conèixer metodologies noves. “Notem un xoc de metodologia. Normalment aquí ho fem d’una manera més creativa i allà fan servir un altre sistema. Això és enriquidor per a tots”, diu Carles Marigó, un dels professors de l’ESMUC.
La Dasha, una de les estudiants en la modalitat de cant jazz, explica com a Ucraïna el jazz va arribar-hi “fa relativament poc” i, per tant, valora molt positivament l’estada a Barcelona. “El que més m’ha meravellat és el nivell de professionalització del jazz que hi ha aquí”, explica.
Les estudiants agraeixen la bona acollida
Alguns dels professors de l’ESMUC han cursat part dels estudis a Rússia i, per tant, dominen l’idioma. Aquest ha estat un punt molt important per poder fer una bona rebuda a les estudiants. “La relació amb les persones que ens han acollit és molt propera.”, explica la Vika.
Tot i que aquesta experiència, diuen, és positiva i enriquidora, confessen que desitgen que s’acabi la guerra per poder tornar al seu país.