Esport i asma no són incompatibles. Els pacients que en tenen els símptomes ben controlats, no només poden fer esport, sinó que se’ls recomana per millorar la resistència respiratòria. Aquesta és la principal conclusió de la taula rodona organitzada a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per commemorar el Dia Mundial de l’Asma.  És una malaltia crònica que a Catalunya afecta un 5 % dels adults i un 10 % dels nens, malgrat que un 30 % dels casos es queden sense diagnosticar, sovint, perquè es confonen amb refredats mal curats.

L’Hospital de Santa  Creu i Sant Pau ha promogut aquest dimarts tot un seguit d’activitats (com ara proves diagnòstiques gratuïtes) per informar de la malaltia i conscienciar de la necessitat de detectar-la de forma precoç. Segons el director del servei de pneumologia de l’Hospital de Sant Pau, Vicente Plazas, “avui en dia tenim tractaments que funcionen. Si es fan bé i si es fan cada dia funcionen fins al punt que la persona està pràcticament normal, incloent l’activitat física. Fins i tot l’esport.”

L’asma pot aparèixer en forma de tos, soroll en respirar o sensació d’ofec. En la majoria dels casos té origen al·lèrgic i, diuen els experts, es pot agreujar per la contaminació. De fet, creuen que si es reduís la pol·lució en disminuiria l’afectació.  Alguns factors de risc a l’hora de desenvolupar la malaltia són el tabaquisme o l’obesitat. També s’ha demostrat que si les mares fumen durant l’embaràs, els nadons tenen moltes més possibilitats de patir la malaltia.