Fa prop de 20 anys que la Pilar treballa com a cuidadora al zoo. Aquí va començar com a becària i ara és la màxima responsable de tots els mamífers del parc. Coneix les seves rutines al mil·límetre, què mengen i quan dormen, un vincle important per fer el seguiment de l'animal i detectar qualsevol problema. PILAR PADILLA, cuidadora i encarregada dels mamífers del Zoo "Saps al matí com es lleven, saps si un dia no estan bé, si estan més agressius o no, si estan en zel. Detectes més fàcilment si estan bé o no." La confiança també és clau també per a animals com els elefants. Si no coneguessin les cuidadores no es deixarien rentar ni curar. Una feina que, tot sovint, és més dura del que sembla. "També comporta feines de neteja de porqueries i excrements. O sigui que, bàsicament aquesta feina és vocacional. Comporta feines de neteja de pala, de porqueries. " En total al zoo hi ha una vuitantena de cuidadors, alguns són biòlegs o veterinaris, d'altres s'han anat formant al parc. RAÚL, cuidador del Zoo "Hem de saber una mica de tot, de nutrició, de comportament animal, de com fan els nius, què necessiten per estar a gust a la instal·lació." Uns secrets d'ofici que avui han ensenyat als més petits. "Això ho criem aquí per donar de menjar a les aus." "Això qui s'ho menja? Un goril·la, doncs molt bé!" Fins fa dos anys, la professió no estava reconeguda formalment. Un pas endavant assolit, en part gràcies als treballadors del Zoo de Barcelona que han aconseguit millorar l'estatus i la formació d'aquests professionals. Per commemorar que el 4 d'octubre es el Dia Internacional del Cuidador, han muntat un estand informatiu al zoo i també, hi han plantat un arbre per tancar la jornada.

Amb motiu del Dia Internacional dels Cuidadors d’Animals de Zoo, aquests treballadors han organitzat una jornada festiva per donar a conèixer la seva feina. En paraules de Pilar Padilla, responsable dels cuidadors de mamífers del Parc, “és un treball ampli que abasta la neteja, alimentació, cura i l’entrenament per garantir que estiguin bé.” Admet que sovint és una feina idealitzada que “és més dura del que sembla físicament i que obliga a fer feines brutes.”

El dia a dia dels cuidadors del zoo

Tractant-se de fauna salvatge, els cuidadors sovint s’especialitzen i treballen amb els mateixos animals per crear un vincle positiu per a tots dos. D’una banda, el cuidador coneix perfectament l’animal i “ja a primera hora del dia sap si està animat o no, si ha entrat en època de zel o si pot estar malalt.” Aquest lligam és necessari, a més, perquè l’animal confiï en el cuidador i li permeti acostar-se per fer tasques d’higiene i cura per garantir un bon estat de salut”.  En Raúl, un altre cuidador del Zoo de Barcelona destaca que necessiten “saber una mica de tot, de comportament, d’alimentació, de tot el necessari perquè estiguin a gust a la instal·lació.” Remarca, a més, que han de ser creatius per “innovar en les rutines dels animals i experimentar amb nous jocs.”

El reconeixement formal de la professió de cuidador

Al Zoo hi treballen una vuitantena de cuidadors que tenen formacions diverses. L’any 2000 un grup de treballadors del Zoo van posar en marxa AICAS, una associació que va impulsar la formació específica dels cuidadors, amb què van aconseguir que ara fa dos anys es reconegués formalment aquesta professió. Des del zoo han posat en marxa diversos cursos de formació específica per als cuidadors.

Amb Motiu del Dia Internacional dels Cuidadors d’Animals de Zoo, aquests professionals han instal·lat una carpa per fer difusió de la feina que fan. Una jornada amb què també es vol reconèixer la important tasca a favor de la conservació de les espècies, especialment les exòtiques i en perill d’extinció. El dia escollit, el 4 d’octubre, Sant Francesc d’Assís, patró dels cuidadors i sant cèlebre per la seva bona relació amb el món animal.