En total són 3 les sentències del Tribunal Suprem, una per cadascuna de les denúncies presentades per tres famílies de Tarragona, Sabadell i Barcelona. Totes elles demanaven l'equiparament de les dos llengues a l'escola. L'argument dels demandants és clar: la immersió linguística discrimina el castellà i això va en contra de la Constitució. Ara el Tribunal Suprem els dóna parcialment la raó. Reconeix que és legítim que per assolir la normalització linguística el català tingui un paper central, però que en cap cas pot suposar l'exclusió del castellà de les aules. L'argument jurídic al qual s'agafa és la sentència de l'Estatut, que fixa que el castellà és també llengua vehicular a l'educació. Per això ara el Suprem demana a la Generalitat que adopti les mesures necessàries per complir la sentència. I això implica, el canvi més imporant, tornar a reintroduir el castellà a les aules a tots els cursos i de forma proporcional al català. A més a més el Tribunal també fixa que les comunicacions, ja siguin de viva veu o per escrit també es facin en castellà sempre que els pares ho demanin.

La sentència respon a les demandes que van realitzar els pares de diversos alumnes que reclamaven que el castellà fos reintroduït com a llengua vehicular de manera proporcional i equitativa en relació amb el català en tots els cursos del cicle d’ensenyament obligatori”. Demanaven que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació del centre, tant oral com escrita, els fossin dirigides en castellà.

Les AMPA criden a la insubmissió

La Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) ha demanat al futur president de la Generalitat, Artur Mas, contundència per salvaguardar la immersió lingüística. També han instat el sector educatiu a la insubmissió davant l’ordre del Tribunal Suprem d’adaptar l’ensenyament a la sentència sobre l’Estatut.

Segons les entitats que agrupen els pares d’alumnes, la sentència no respon a cap conflicte real a les aules. De fet, els pares consideren que un model educatiu bilingüe provocaria una fractura social.