Albert Vilalta i Roque Pasqual han viatjat durant la nit fins a la frontera entre Mali i Burquina Faso. Aquí és on s'hauria produït l'alliberament. Després se'ls ha traslladat fins a Uagadugú, la capital. I des d'aquí s'espera que volin de tornada cap a Barcelona. És la mateixa ruta que va fer Alicia Gámez, l'altra cooperant segrestada. En tot aquest procés hi ha un nom clau. És el d'Omar Saharaui. Se'l considera el cervell del segrest. Un tribunal de Mauritània el va condemnar a 12 anys de presó. Al final, se l'ha extradit a Mali, on ha quedat en llibertat. Aquesta era una de les exigència d'Al-Qaida per deixar anar als cooperants. L'altre, el pagament del rescat. La xifra estaria entre els cinc i els 10 milions d'euros. Aquest és només un dels punts que s'hauran d'aclarir. Per això, el Partit Popular ja ha demanat al Govern que doni explicacions sobre el segrest. Durant tots aquests mesos, la diplomàcia espanyola ha treballat braç a braç amb els governs de la zona. Unes negociacions que han donat resultat, gràcies, en bona part, al paper dels mediadors de Mauritània i Burkina Faso.

Els dos voluntaris de Barcelona Acció Solidària van abandonar ahir l’indret del desert de Mali on han viscut 267 dies de segrest. Ho feien acompanyats d’un grup d’homes d’Al-Qaida i d’un mediador del govern de Burkina Faso, Mustafa Imam Shafi, el paper del qual ha estat fonamental en la resolució del segrest. Després de més de 20 hores de trasllat a través del desert, Pascual i Vilalta han arribat al lloc segur on realment s’hauria produït l’alliberament, en algun punt proper a la frontera entre Mali i Burkina Faso. Des d’allà, un helicòpter del govern de Burkina Faso els ha traslladat a la capital, Ouagadougou. És la mateixa ruta que va fer Alicia Gámez, l’altra cooperant segrestada.

Gest envers Burkina Faso

Albert Vilalta ha dit als periodistes a Ouagadougou: “Estem feliços, és un gran dia per a nosaltres”. Aquesta tarda, el president burkinès ha pogut rebre els dos cooperants segrestats, en una breu reunió en què també ha participat la secretària d’Estat de Cooperació, Soraya Rodríguez. L’avió militar que ha d’aterrar aquesta nit al Prat amb els dos cooperants ha arribat aquest migdia a l’aeroport de Ouagadougou. A més de la secretària d’Estat, també s’hi han traslladat les dones dels cooperants, un metge, un psicòleg i diversos agents del CNI.

Així doncs, Roque Pascual i Albert Vilalta s’han trobat amb les seves dones a Ouagadougou. En les instal·lacions d’una base han pogut rentar-se i afaitar-se. El mediador, Mustafa Imam Shafi, ha assegurat que es troben en bon estat de salut.

L’alliberament d’Omar el Sahrauí, clau

Omar el Sahrauí ha estat una de les peces clau en les negociacions. Se’l considera el cervell del segrest. Un tribunal de Mauritània el va condemnar a 12 anys de presó. Al final, se l’ha extradit a Mali, on ha quedat en llibertat. Aquesta era una de les exigències d’Al-Qaida per deixar anar els cooperants. L’altre, el pagament del rescat, que estaria entre els cinc i els 10 milions d’euros. El Govern espanyol, però, assegura que no s’han donat diners als terroristes. El Partit Popular ja ha demanat al govern que doni explicacions sobre el segrest.

La justícia espanyola investiga el segrest i l’alliberament dels cooperants de Barcelona Acció Solidària. El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu cridarà tots tres a declarar i els oferirà la possibilitat de personar-se en la causa. Fins ara no ha transcendit com es podria tramitar ni l’abast que podria tenir el procediment, perquè l’Audiència Nacional no ha volgut entorpir el procés d’alliberament dels segrestats.